Leerkrachten en ouders naar stadhuis: ‘Er zijn nog zo weinig leraren dat Amersfoort straks geen Onderwijsstad meer is’

onderwijsstakingZo’n vijftig leerkrachten, ouders en enkele kinderen  van verschillende basisscholen stonden vanochtend met spandoeken op de stoep van het Amersfoortse stadhuis, om op de landelijke stakingsdag aandacht te vragen voor de problemen in het basisonderwijs. Onderwijswethouder Fatma Koser Kaya kwam naar buiten om 250 handtekeningen in ontvangst te nemen.

Volledig scherm
Kinderen schreven met stoepkrijt actieleuzen op het Stadhuisplein. © Cees Wouda

,,Het onderwijsbeleid wordt dan wel in Den Haag gemaakt, maar wij willen ook lokaal de politiek aanspreken’’, legt Emma Beeker uit, leerkracht van groep 7 op basisschool Joost van den Vondel. ,,We zitten met volle klassen en als er een meester of juf ziek is, hebben we meteen een probleem. Vervanging is nauwelijks te krijgen. De minister komt met noodoplossingen zoals ouders voor de klas, maar het komt allemaal niet ten goede van de kwaliteit.”

Op het plein voor het stadhuis wordt de wethouder dan ook gevraagd om druk uit te oefenen op de minister. Samen met andere onderwijswethouders uit de regio. ,,Amersfoort is uitgeroepen tot Onderwijsstad 2020/2021, maar er zijn nog  maar zo weinig leraren dat er in de toekomst straks helemaal geen sprake meer kan zijn van een onderwijsstad”, aldus Beeker.

Salaris

Gejuich stijgt op als Koser Kaya zegt de zorgen te delen en te snappen dat meesters en juffen houden van hun vak en altijd kiezen voor het beste voor hun leerlingen. ,,Je zal jullie nooit in eerste instantie over salaris horen. Wel over de kwaliteit van het onderwijs. Ik neem de handtekeningen mee en zal ze doorgeven.”

Selma  (groep 5) en Elmer  (groep 8)  houden een spandoek omhoog, dat ze in alle vroegte met hun moeder hebben gemaakt. ,,Het is helemaal niet leuk als je klas wordt opgesplitst, als de juf ziek is‘’. zegt Elmer. ,,Dan staat je naam om een briefje naar welke andere klas je moet. Dan moet je alleen maar werken aan de instructietafel en  is er verder weinig aandacht voor je, omdat de juf haar eigen klas staat les te geven.”

Een groepje leerkrachten van basisschool De Klimboom voor speciaal onderwijs wil graag aandacht voor de onderwijsassistenten. Belangrijke collega’s op hun school, die een stuk minder salaris krijgen dan de docenten zelf. 

Leusden

Ook het plein van het Leusdense gemeentehuis stond zo rond tienen vol met zo’n honderd docenten en schoolpersoneel. Best veel, als je bedenkt dat scholenkoepel Voila, waar bijna alle Leusdense scholen deel van uitmaken, maar zo’n 200 personeelsleden heeft. Daarvan zijn volgens demonstranten ook nog eens een groot aantal richting de demonstratie in Amsterdam. Veel van hen hadden een briefje aan hun jas geplakt met de tekst ‘ik ben géén topprioriteit’, uiteraard met een vet kruis door de letter G. 

Net als in Amersfoort kampt Leusden met een tekort aan leraren, zo zegt Gerrit-Jan Weiler, bestuurslid van scholenkoepel Voila. ,,Er zijn genoeg docenten voor elke groep, maar invallers zijn er nauwelijks te vinden.” 

Tractoren

Volledig scherm
© AD

In Soest trokken leerlingen op speelgoedtractoren, een verwijzing naar het boerenprotest, naar het stadhuis. Zij boden met leerkrachten een petitie aan onderwijswethouder Harrie Dijkhuizen aan.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort