Broer van kroongetuige Mocro-maffia doodgeschoten in Amsterdam

videoIn Amsterdam is vanmorgen de broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B., die verklaringen heeft afgelegd tegen de zogeheten Mocro-maffia, doodgeschoten. Het gaat om de 41-jarige Reduan B. De schietpartij vond plaats op de TT. Melissaweg in Amsterdam-Noord, waar de geboren Utrechter een bedrijf heeft. 

De moord volgt een krappe week na het nieuws dat Nabil B. (30) als kroongetuige door justitie werd binnen gehengeld. Hij legde in ruil voor bescherming ruim 26 verklaringen af over moorden in het criminele circuit. Hij heeft onder meer verteld dat Ridouan Taghi en Said Razzouki de opdracht hebben gegeven voor een reeks liquidatiesBeiden staan nu internationaal gesignaleerd. Nabil B. werd voordat hij kroongetuige werd ernstig bedreigd door Taghi en Razzouki. Zij dreigden hem te vermoorden.

Reduan B. werd donderdagochtend doodgeschoten in Amsterdam-Noord.
Volledig scherm
Reduan B. werd donderdagochtend doodgeschoten in Amsterdam-Noord. © Reduan B.


De familie van de kroongetuige is door justitie in een beschermingsprogramma opgenomen. Dat betekent onder meer dat de woningen van deze personen volledig zijn behangen met camera's. Onduidelijk is of hier ook persoonsbeveiliging bij komt kijken. Dat heeft te maken met het regime van het beschermingsprogramma. Mogelijkerwijs heeft Reduan geweigerd mee te doen in een beschermingsprogramma.

Reduan was eigenaar van een marketingbedrijf. ,,Wij ontwerpen uw bedrijfslogo, pimpen uw bestelbus op, ontwerpen uw beursstands of leveren strandvlaggen met uw boodschap er op", staat op de website van het bedrijf van Reduan. Voor zover bekend heeft hij geen crimineel verleden. 

De broer van de kroongetuige Nabil B., die verklaringen heeft afgelegd tegen de zogeheten Mocro-maffia, is doodgeschoten in Amsterdam-Noord.
Volledig scherm
De broer van de kroongetuige Nabil B., die verklaringen heeft afgelegd tegen de zogeheten Mocro-maffia, is doodgeschoten in Amsterdam-Noord. © anp

Reeks liquidaties

Volledig scherm
© ANP

Taghi werd in het criminele milieu en door justitie al langer als opdrachtgever van liquidaties rond de Mocro-maffia beschouwd. B. zou mogelijk getuigen over de liquidaties van Ranko Skekic, Hakim Chengachi en de liquidatiepoging op Khalid H. Skekic werd in juni 2016 doodgeschoten in Overvecht nadat hij al twee keer was verhoord als getuige in het proces. Hij werd gedood voor zijn woning. Chengachi werd per ongeluk geliquideerd in januari 2017 in Overvecht. Dat bleek een vergissing: het doelwit was Khalid H.. Enkele dagen later werd alsnog geprobeerd H. te doden, maar dat mislukte.

Politie en justitie hopen dankzij kroongetuige Nabil B. het bloedvergieten te stoppen. De opdrachtgevers van B. stuurden in beveiligde berichten dat 'Wie praat, die gaat'.

Snel Kamerdebat over liquidaties
De Tweede Kamer gaat snel debatteren over de liquidaties in Amsterdam. Een voorstel hiertoe van het CDA kreeg vandaag steun van alle partijen. ,,Het loopt volledig de spuigaten uit in Amsterdam", zei Madeleine van Toorenburg (CDA).

De Tweede Kamer wil voor het debat ook nog een brief van het kabinet over de kwestie. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt van een ,,uiterst brutale situatie". Hij vindt het ,,heel schokkend" voor de nabestaanden, maar wil er verder weinig over kwijt om de rechtsgang niet in de weg te zitten. Het kabinet zet volgens hem veel extra geld in om dit soort ,,vreselijke acties" tegen te gaan. ,,We gaan deze vorm van criminaliteit keihard aanpakken."

De mogelijke vluchtauto.
Volledig scherm
De mogelijke vluchtauto. © anp