Volledig scherm
Het Pand van Fivoor in Den Dolder. © Boas Photo

Bewoners Huis ter Heide starten petitie: ‘Kliniek moet per direct sluiten’

Omwonenden van de forensisch psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder zijn een petitie gestart waarin ze stellen dat de kliniek moet sluiten. De aanleiding hiervoor zijn twee incidenten afgelopen weekend: psychiatrisch patiënt Peter M. kwam niet terug van verlof en een andere patiënt gooide een ruit in bij een slijterij in het dorp.

De petitie werd vandaag gestart en heeft al bijna 600 ondertekeningen, vooral uit de gemeenten Den Dolder, Zeist en Bilthoven. 

Bjorn (18) mailt ons met de vraag of we de petitie aandacht willen geven: „Ik woon op vijf minuten van de kliniek af en voel me sinds Michael P. steeds onveiliger.” Bjorn vertelt hoe hij, tijdens zijn werk in de Albert Heijn in Den Dolder, steeds in contact kwam met mensen uit de kliniek en dat gaf hem geen veilig gevoel. „Acht mannen die op pad zijn met een jonge, vrouwelijke begeleider. Het is niet te geloven dat je als 18 jarige nu al zo onveilig kan voelen in de buurt van je eigen huis.”

Daar zijn veel ondertekenaars van de petitie het mee eens: Enkele reacties die in de petitie te lezen zijn: „Ik erg bang ben om met mijn 2 kinderen over straat te lopen. Iets wat voorkomen kan worden moet je niet forceren. Er zijn al teveel slachtoffer geworden van de verzuiming en nalatigheid van de instelling”, schrijft een vrouw uit Huis ter Heide.

„Lijkt me duidelijk waarom ik teken”, schrijft een vrouw uit Zeist. Een dame uit Den Dolder tekent omdat: „We nu lang genoeg aan het lijntje zijn gehouden. Telkens beloftes het beleid binnen de instelling te verbeteren! Hoe lang is het wachten op een nieuw ernstig incident? Sluiten deze instelling per direct!!”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht