Volledig scherm
Burgemeester van Zeist op het terrein van de forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht in Den Dolder. © Angeliek de Jonge

Burgemeester Zeist wil crisismanager voor kliniek Den Dolder: stilhouden ontsnapping is ‘onaanvaardbaar’

Voor burgemeester Koos Janssen van Zeist is de maat vol na de ontsnapping van de psychiatrische patiënt Peter M. uit de forensisch psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder. Hij wil dat er binnen de kliniek een crisismanager wordt aangesteld, die moet zorgen voor structurele verbetering van de veiligheid. Dit is volgens hem ‘urgent en noodzakelijk’. 

„Tegenover Fivoor heb ik mijn onvrede uitgesproken over het gebrek aan samenlevingsgevoeligheid en daadkracht, de slechte communicatie en de onzichtbaarheid van de organisatie. Minister Sander Dekker heb ik laten weten dat de aanstelling van een deskundige crisismanager Veiligheid bij Fivoor urgent en noodzakelijk is. Deze crisismanager moet zorgen voor een structurele verbetering van de veiligheidssituatie en moet gaan fungeren als professioneel aanspreekpunt op dit thema”, laat burgemeester Janssen in een reactie op de site van de gemeente Zeist weten. 

De kliniek had hem niet op de hoogte gesteld van de ontsnapping afgelopen zaterdag van de 44-jarige Peter M. De man verdween tijdens zijn proefverlof. De kliniek kwam hiermee gisteravond pas naar buiten na vragen van het AD. Volgens zijn familie is M. zonder medicijnen levensgevaarlijk. Tegenover de NOS noemde Janssen dit feit ‘onaanvaardbaar'. 

Burgemeester Janssen laat ook weten dat er afstemming met de politie en het Openbaar Ministerie is geweest, waaruit hij geen aanwijzingen heeft gekregen dat de veiligheid in en rond Den Dolder in het geding is.

Eerder al niet gerust

De burgemeester toonde zich eerder al niet gerust op de maatregelen die de instelling in Den Dolder heeft genomen na de fouten rond de behandeling van Michael P. (de moordenaar van Anne Faber). Janssen kondigde aan het verbeterplan dat de kliniek opstelt naar aanleiding van de blunders rond P., door een externe deskundige te willen laten toetsen. Nu wil de burgemeester dat er nu ook binnen Fivoor iemand komt die moet zorgen dat de veiligheidssituatie verbetert. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht