Uit kliniek Den Dolder ontsnapte Peter M. wilde volgens zus naar Duitsland vluchten

Update / videoKort voordat Peter M. (43) uit de forensisch psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder ontsnapte, heeft hij tegen zijn zus gezegd dat hij naar Duitsland wilde vluchten. Dat bevestigde de zus van M. in het tv-programma Pauw. De politie heeft vanavond een foto en signalement verspreid van M. De man verdween zaterdag tijdens zijn proefverlof en is sindsdien spoorloos. Zijn familie bestempelt hem als ‘levensgevaarlijk’.

In het politiebericht wordt gemeld dat de man uit Dordrecht over enige tijd dringend medicatie nodig heeft. ‘Het valt niet uit te sluiten dat hij een gevaar kan vormen voor zichzelf of zijn omgeving’. Dat sluit aan bij de woorden van zijn familie die eerder tegen deze site aangaf dat M. zonder zijn medicijnen levensgevaarlijk isOok vandaag zegt zus Jannienne (49): ,,We weten niet anders dan dat Peter voor problemen zorgt. We kennen hem niet anders. Peter lijdt aan schizofrenie en is psychotisch.’’ 

Ze bevestigde dat haar moeder politiebewaking heeft omdat de agressie van M. zich tegen haar zou kunnen richten. ,,Ze woont nu met de deur op slot, ramen dicht. Zijn ontsnapping is voor ons vrijheidsberoving”, zei Jannienne. ,,Politiewagens rijden langs en helikopters vliegen af en toe over.”

De kliniek waaruit de man ontsnapte is dezelfde als waar Michael P. verbleef. Fivoor is opnieuw in verlegenheid gebracht en vandaag op het matje geroepen door minister Dekker van Rechtsbescherming. Tegenover de NOS liet bestuurder van de kliniek, Erik Masthoff, na het gesprek met Dekker weten dat de ontsnapte man momenteel vermoedelijk geen groot risico voor de omgeving vormt. ,,Als wij dachten dat het een levensgevaarlijke man was, hadden we hem niet op onbegeleid verlof laten gaan.” Zijn woorden lijken nu in contrast met die in het verspreide politiebericht.

Zus Jannienne ontving vandaag bovendien een bericht van een  vriendin die vertelt dat M. steeds sprak over zijn zus en moeder, én dat hij die iets aan zou willen doen. De zus en moeder van M. zijn eerder met de dood bedreigd door M. ,,Zonder medicijnen doet hij dat. Gelukkig is de politie nu serieus op zoek naar hem. Dat was ons doel. Daarom hebben we ook de publiciteit gezocht.” 

Atoombom

De 43-jarige Peter M. uit Dordrecht werd in 2017 veroordeeld omdat hij via internet had gemeld dat hij het station van Dordrecht zou opblazen met een atoombom. Enkele dagen later viel hij in Dordrecht een man aan die zijn boodschappen in zijn auto laadde. M. sprong de man uit het niets op z’n rug maar werd door het slachtoffer en zijn zoon overmeesterd. M. droeg op dat moment een mes bij zich. Uit onderzoek bleek dat M. volledig ontoerekeningsvatbaar was. Hij is psychotisch en lijdt aan schizofrenie. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde M. in hoger beroep tot behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis.

Uiteindelijk belandde M. in januari 2019 in FPA Utrecht in Den Dolder, de omstreden kliniek waar ook Michael P. – de moordenaar van Anne Faber - verbleef. Maandenlang zat hij hier op de crisisafdeling, waar hij voor veel problemen zorgde. Zo weigerde hij zijn medicijnen en viel hij de wijkagent telefonisch lastig. Ook stond hij intern bekend als ‘lastig’, onder meer vanwege agressieproblemen. Desondanks ‘promoveerde’ M. onlangs naar een andere gesloten afdeling binnen de kliniek, waar wordt gewerkt aan resocialisatie en waar patiënten langzaamaan vrijheden krijgen. Tot grote verbazing van zijn familie, die vorige week nog op bezoek was. ,,Hij zei direct al tegen ons: ‘als ik de kans krijg, dan ben ik er vandoor’, zegt zijn zus Jannienne. 

Volgens de familie is M. in 2014 al uit een ggz-instelling ontsnapt. De familie zegt de kliniek meermaals te hebben gewaarschuwd voor zijn vluchtplannen.

Volledig scherm
Peter M. © Politie

‘Onaanvaardbaar’

Politie Utrecht on Twitter

De politie zoekt een 43-jarige man, die verbleef op een forensich psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder. Hij keerde afgelopen zaterdag niet terug van zijn toegekende verlof. Meer informatie vind je via de link: https://t.co/1HR1DwtiE8

Wouter Kolff on Twitter

De politie zet alles op alles om de voortvluchtige patiënt Peter M. te vinden. Indien u hem mocht tegenkomen, gelieve 112 te bellen. https://t.co/VnTvPMmPjh

In het dorp Den Dolder is grote ontrust ontstaan na de ontsnapping. De gemeente Zeist, de belangenvereniging Den Dolder en de klankbordgroep die werd opgericht na de moord op Anne Faber door Michael P. werden aanvankelijk niet op de hoogte gesteld van de ontsnapping. Burgemeester Koos Janssen van Zeist eist openheid van zaken van de kliniek. Hij noemde het ‘onaanvaardbaar’ dat de kliniek hem niet op de hoogte heeft gesteld. Op de website van de gemeente Zeist meldt hij dat hij bij Fivoor zijn ongenoegen heeft geuit over onder meer het gebrek aan daadkracht en slechte communicatie in de zaak van de niet-teruggekeerde patiënt. Verder heeft de burgemeester minister Dekker laten weten dat de aanstelling van een deskundige crisismanager Veiligheid ,,urgent en noodzakelijk’’ is. Janssen: ,,Deze crisismanager moet zorgen voor een structurele verbetering van de veiligheidssituatie.’’

Fivoor stuurde pas gisteravond laat een mail rond naar de klankbordgroep: ‘Vandaag ontvingen we vragen van de gemeente (op basis van geluiden uit het dorp) en van de media over een patiënt van de FPA Utrecht (Forensisch Psychiatrische Afdeling) die niet zou zijn teruggekeerd van verlof. Naar aanleiding hiervan willen we jullie graag informeren, waarbij wij echter niet kunnen ingaan op specifieke details aangaande de patiënt.’ Inmiddels heeft de kliniek een verklaring op haar website gezet. Daarin staat dat het verlof van M. ‘toegekend is volgens de daarvoor geldende procedures’.