Volledig scherm
. © AD/Mark Reijntjens

Detoxen: jezelf opladen voor een nieuwe taak

Op de WerkvloerTijdens een vergaderpauze even samen met een banaan spelen: dat is helemaal niet gek.

Quote

Je brein maakt stofjes aan waardoor het zich goed voelt

Leg allemaal je sleutelbos op tafel. Welke verhalen kun jij over je sleutels vertellen? Het is een vraagje van de voorzitter tijdens de vergadering over de implementatie van de nieuwe salestargets. Het went, want vorige week schoof hij na drie kwartier vergaderen zijn stoel naar achter. Mochten alle verkopers met de handen op de rug in een cirkel gaan staan. Rara wie heeft er een banaan achter zijn rug?

Dit is geen bezigheidstherapie voor gesloopte kantoormensen die proberen uit een burn-out te komen. Dit zijn hulpmiddelen om juist te voorkomen dat we oververhit vastlopen. Daarom heten ze ook energizers. Ze kunnen ons, eenmaal over de eerste schaamte heen, energie geven om ook deze dag in de kantoorjungle te overleven.

Het nut van deze werkonderbrekers is onderzocht bij groepen studenten en scholieren. Ze voelden zich opgefrist en ontspannen. En omdat we groepsdiertjes zijn, voelden de deelnemers zich meer één team. De energieke opfrissers helpen om de leerstof beter op te nemen en om de betrokkenheid bij de les te bevorderen, denken onderzoekers.

Als we onder de motorkap van ons brein kijken, zien we een prikkeljunk. Dat brein van ons vindt prikkels razend interessant, weet neuropsycholoog Elke Geraerts. Handig als je, ver terug in onze evolutie, rondloopt tussen leeuwen en lekker eten. Lastig als je mails, bellen, appen en twitteren combineert met het tikken van je salesrapport. ,,Je laadt jezelf steeds opnieuw op voor een nieuwe taak. Je brein maakt stofjes aan waardoor het zich goed voelt. Je hebt de illusie dat je efficiënt werkt. Zo word je overgestimuleerd'', zegt Geraerts. Ze zit voor de Belgische overheid in een commissie die wetgeving rond beroepsziekten klaarstoomt voor de 21ste eeuw. Ze weet: ,,Ons brein kan maar 45 minuten concentratie aan.''

Het is belangrijk om daarna te stoppen. ,,Pak een digitale detox en concentreer je op niet meer dan één taak'', adviseert Gerearts. ,,In een groep kan dat goed door over die sleutelbos te praten. In je eentje kan het door een liedje via je oortjes af te spelen.'' Schamen hoeft niet. Geraerts ontwaart een ommezwaai op kantoor. ,,Druk doen raakt uit. Gefocust werken, alleen en als team, wordt weer stoer.'' Zelfs als daar een banaan voor nodig is.