Volledig scherm
© Getty Images/OJO Images

Humor op het werk kan gevaarlijk zijn

Op de werkvloerPlezier op de werkvloer, brengt dat wat op? Dat is dus een serieuze vraag voor de wetenschap. Want lachen bij de baas telt alleen mee als de kassa meelacht. 

Quote

Twintigers en dertigers zien lol op het werk als voorwaarde

Onderzoekers in vooral Engeland en Amerika hebben dat functionele plezier bekeken. Zeker als we tijdens het werken informeel extra dingen moeten leren, is fun op de vloer een onverwachte steun in de rug. Juist als we ook lol kunnen maken, durven we sneller iets nieuws op te pakken. En een foutje is dan niet erg. Daar lachen we om. Daarmee is plezier echt wat waard. Je kunt er personeel en dus het bedrijf productiever mee maken. 


Stressvolle beroepen

Personeel is dan ook nog eens tevredener met het werk en werknemers in stressvolle beroepen voelen zich beter. Verder gaan prestaties van individuele werknemers omhoog in de wetenschappelijke kwispelmeters. Twintigers en dertigers zien lol als voorwaarde en niet meer als een toevallig extraatje van een leuk team. IJverige personeelsmensen zijn vanwege al dit goede nieuws werkplezier gaan organiseren. Bovenaan staan een dag waarop je het kostuum thuis moet laten om in je thuispak op kantoor te komen, gratis hapjes en het uitdelen van awards en ander personeelprijzend materiaal.

Er blijken zelfs bedrijven te zijn met een pleziercommissie die serieus vergadert over de volgende grappige gebeurtenis. De onderzoeken mogen we met enig respect voor het moeilijk begaanbare terrein van de kantoorhumor degelijk noemen. De praktijk is nog weerbarstig. Denk daarbij aan waargebeurde funmomenten als de wedstrijd wie-heeft-de-lelijkste stropdas, de Grand Prix met kantoorstoelen of neem-je-huisdier-mee-dag. En bazentennis. Die is ook hier de bal. Als hij bij je langskomt, serveer je hem snel af naar een collega aan de andere kant van de werkvloer. Er mag met meerdere ballen tegelijk worden gespeeld. 

Gelukje nog dat de wetenschap altijd iets heeft van enerzijds anderzijds. Teveel lol op de werkvloer kan de ijver ook flink verkrampen, zo leren we. Niet iedereen heeft een vergelijkbaar gevoel voor humor. Er zijn werknemers die op zaterdag langs oma gaan of de jongste met zijn spreekbeurt helpen. Zij gaan dan liever niet op bedrijfsuitje. En ze zien er best tegenop dat de chef in de bus de leukste bedrijfsliedjes uitdeelt. Wetenschappelijk moet nog worden uitgedokterd of daarmee plezier op het werk ook kan leiden tot emotionele uitputting en stress. Wij zijn er al uit: Werk, maar geniet met mate.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement