Volledig scherm
. © AD/Mark Reijntjens

We denken teveel op ons werk

Op de werkvloerWe denken en peinzen veel te veel op ons werk. Begin eerst eens met voelen, zeggen deskundigen.

Quote

Veel gedrag komt voort uit het gevoel ‘ik ben niet goed genoeg’

Denken, dat doen we veel op ons werk. Voelen doen we er weinig. Al dat druk-druk-druk en alles elke dag willen verbeteren is typisch westers kantoordenken, weet arbeids- en organisatiepsycholoog Norbert Nielen. Als trainer bij adviesbureau GITP pleit hij voor oosters gedachtengoed op kantoor. 

Een scheutje maar, want dertig jaar onder een boom zitten is het soort loopbaan waarmee je vooral in India indruk maakt. Stilstaan bij wat je voelt, daar denkt Nielen aan. Er is inderdaad voldoende gedegen psychologisch onderzoek om te stellen dat een goede mix van oosters denken en westerse kantoormentaliteit helpt om betere keuzes te maken in je werk.

Lastige vragen zijn dan nuttig, weet Norbert Nielen. ,,Hoe wil je worden herinnerd? Wat wil je dat mensen na je dood over je zeggen? Als ouder, partner en werknemer? En doe je dan nu het juiste?’’ Antwoord vanuit je gevoel helpt kiezen. Het hoeft niet meteen een pannenkoekenrestaurant in Gambia te zijn. Je kunt ook gewoon je sterke punten op de werkvloer benoemen. En als lef om kritisch te zijn in vergaderingen daar niet bij hoort? 

Boom in India

Quote

We noemen ons Homo sapiens, de denkende mens. Klopt niet. We zijn voelende wezens, die ook denken

Jill Bolte Taylor, hersenonderzoeker

Stap één is accepteren, vindt trainer Nielen. ,,Veel gedrag komt voort uit het gevoel ‘ik ben niet goed genoeg’. We willen dat niet voelen. Daarom gaan we snel aan de slag om toch iets te doen.’’ En omdat we niet onder die boom in India zitten maar achter een bureau op de werkvloer, is na acceptatie de tweede stap dat je wel het commitment voelt om die nuttige opmerking te plaatsen op een manier die beter voelt. Door bijvoorbeeld na de vergadering bij de baas binnen te lopen. Dus het begint bij voelen.

Moet je nu echt bij de baas aan je eigen emoties gaan zitten voelen? Soms komt wetenschappelijk inzicht uit onverwachte hoek. We spraken eens met de Amerikaanse hersenonderzoeker Jill Bolte Taylor. Zij kreeg een beroerte en belandde zo in een veldonderzoek in haar eigen hersenpan. Geweldig interessant, vond deze carrièrevrouw van de topuniversiteit Harvard. Ook zij was altijd druk met denken. De beroerte legde de denkende helft van haar hoofd plat. Alleen het voelende deel functioneerde. 

De tijd stond stil. Gisteren en morgen bestonden niet meer. Waar ze niet was, vond ze zichzelf. Haar inzicht: zonder voelen slaan we de helft van ons hoofd over. ,,We moeten denken en voelen in balans brengen,’’ vertelde ze. ,,We noemen ons Homo sapiens, de denkende mens. Klopt niet. We zijn voelende wezens, die ook denken.‘’

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement