Volledig scherm
Schade aan een pand in de Peperstraat in Delft, die donderdag zou zijn bestookt door een granaat. © ANP

Raad is blij met verscherpt cameratoezicht

De Delftse gemeenteraad steunt de tijdelijke instelling van cameratoezicht in de Peperstraat en de Breestraat. Burgemeester Marja van Bijsterveldt besloot hiertoe na aanslagen op twee coffeeshops.

De camera’s zijn direct geplaatst in de twee straten in de Delftse binnenstad. Donderdagochtend gingen in de Peperstraat en de Breestraat twee granaten af. De splinters richten grote schade aan bij de coffeeshops The Future en The Game. De aanslagen richtten ook grote schade in de omgeving aan. Bij de aanslagen, rond vijf uur in de ochtend, raakte niemand gewond.

Quote

Wat ons betreft was dat cameratoe­zicht acht jaar geleden al ingevoerd

Martin Stoelinga (Onafhankelijk Delft)

Fractievoorzitter Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft steunt het cameratoezicht, dat de burgemeester tijdelijk heeft ingesteld. Van Bijsterveldt hoopt dat het extra toezicht nieuwe aanslagen kan voorkomen.

Ellende

,,Het is een goede maatregel’’, meent Stoelinga. ,,Wat ons betreft was dat cameratoezicht overigens acht jaar geleden al ingevoerd. Dat had een hoop ellende kunnen voorkomen. Behalve in de Peperstraat en de Breestraat wilden wij cameratoezicht in de Kromstraat en bij het station. D66, GroenLinks en de PvdA voelden daar destijds echter niets voor.’’

Ook Christine Bel van D66 steunt het cameratoezicht, dat Van Bijsterveldt op tijdelijke basis heeft ingevoerd. ,,Als de openbare orde in een concreet geval zoals dit wordt bedreigd, kan cameratoezicht een goed instrument zijn. Op structurele basis zijn we hier echter geen voorstander van.’’

Het politie-onderzoek is in volle gang. De gemeente Delft houdt dinsdag een informatie-avond voor omwonenden en betrokken ondernemers. 

In samenwerking met indebuurt Delft