Volledig scherm
PREMIUM
Phillip Cocu met zijn collega-trainer coach Diego Simeone (rechts). © PRO SHOTS

Bij het Oranje van Gudde past vooral Cocu als bondscoach

Onze voetbalexpert Maarten Wijffels verkeert als jeugdspeler en journalist al bijna een leven lang in het Nederlandse profvoetbal. In de rubriek Kijk op voetbal signaleert hij de laatste trends, ontwikkelingen en andere opmerkelijke zaken op de velden van wereldsport nummer 1. Vandaag: de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. 

Quote

Opdracht van Eric Gudde voor opvolger Dick Advocaat: maak ‘team’ op basis van vaste selectie.

1. Hoe langer Eric Gudde deze week sprak over zijn plan van aanpak voor Oranje, hoe meer ik in de zaal moest denken aan Phillip Cocu. De nieuwe baas van de KNVB had het over ‘een mix vinden tussen de speelwijze van succesvolle kleinere voetballanden en de cultuur bij ons.’ Gudde vindt een buitenlandse bondscoach ‘volstrekt bespreekbaar’, maar ziet ook ‘Nederlandse coaches die invloeden hebben meegenomen uit het buitenland.’ En hij formuleerde alvast de opdracht voor de opvolger van Dick Advocaat: maak een ‘team’ op basis van een vaste selectie. Met daarin ook jonge spelers die doorstromen uit de nationale jeugdploegen, zoals nu bij Duitsland met succes gebeurt.

  1. Clasie: Het is duidelijk dat Ajax een stuk beter voetbalt dan wij

    Clasie: Het is duidelijk dat Ajax een stuk beter voetbalt dan wij

    Feyenoorder Jordy Clasie staarde zich na de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (3-0) niet blind op de ruime zege. ,,We zakten in de tweede helft veel te ver weg. Met een gelukkig doelpunt had PEC Zwolle nog op 2-1 kunnen komen en was het voor ons misschien nog wel moeilijk geworden. Dat mag ons niet gebeuren, daar moeten we nog hard aan werken’', zei de middenvelder, die met een fraai schot in de achttiende minuut de score opende.