Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Blind: Bulgarije geen makkie, maar wel klus die we kunnen klaren

Oranje treedt eind deze maand aan tegen Bulgarije voor de WK-kwalificatie en enkele dagen later voor de oefeninterland tegen Italië. Voor de zomerstop speelt het Nederlands elftal nog het WK-kwalificatieduel met Luxemburg. Bondscoach Danny Blind kijkt uit naar de wedstrijden. ,,Wij hebben maar één doelstelling: zes punten halen."

Op 25 maart speelt Oranje in en tegen Bulgarije. ,,Dat is geen makkie, maar wel een klus die wij moeten kunnen klaren”, aldus Blind op de website van Oranje.

Het is al vier maanden geleden dat Oranje voor het laatst in actie kwam. Sindsdien bestaat het werk van de bondscoach uit veel wedstrijden kijken of terugkijken. Contact met zijn spelers zoekt Blind gedurende de interlandloze maanden zo min mogelijk. ,,Ze zijn onderdeel van die club, dat is waar ze dagelijks mee bezig zijn. Wel zoek ik contact als er iets gebeurt, bijvoorbeeld een blessure of als ik mij afvraag waarom iemand niet meer speelt.”

Wel overlegt Blind met zijn drie aanvoerders, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Kevin Strootman, zo legt hij uit. ,,Ik ben dan benieuwd hoe zij tegen de komende wedstrijden, het elftal en de speelwijze aankijken. Uiteindelijk bepaal ik die, maar tot op zekere hoogte doe je dat ook met je aanvoerders.”

,,Het is aan mij en mijn staf om keuzes te maken en die zijn altijd gebaseerd op kwaliteit. Die is leidend om resultaat te boeken. Als er meerdere spelers kwalitatief even goed zijn, dan spelen componenten als speelminuten en fitheid een rol. Maar alles heeft zijn grenzen. Dat is aan mij om te bepalen”, vertelt de bondscoach.

,,Het heeft ook te maken met het niveau waarop je acteert. Als je bij Manchester United of Tottenham Hotspur speelt, dan is het niet vanzelfsprekend dat je altijd speelt.”

In de voorselectie heeft Blind Wesley Hoedt en Jens Toornstra geselecteerd. Wesley Sneijder ontbreekt, omdat hij niet volledig fit is.