Volledig scherm
© ANP

Kluivert: Trots en blij dat ik er weer bij ben

Als vervanger van de geblesseerde Steven Bergwijn is Justin Kluivert teruggekeerd bij het Nederlands elftal. ,,Het was nu zondag nog een verrassing voor mij dat ik alsnog werd uitgenodigd”, vertelt de aanvaller van AS Roma. ,,Maar het is mijn bedoeling dat ik de volgende keer meteen op de lijst sta.”

Noem het branie of een gezond geloof in eigen kunnen. De 20-jarige buitenspeler weet in ieder geval precies wat hij wil. ,,Ik ben het afgelopen jaar sterker en fitter geworden. Ook voel ik me volwassener. Het is nu aan mij om een hoger rendement te halen. Meer assists, meer doelpunten en natuurlijk meer minuten maken.”

Volledig scherm
Justin Kluivert in actie tijdens de derby tegen Lazio. © Getty Images

Een leerjaar, zo omschrijft Kluivert zijn eerste seizoen bij AS Roma. Het was best even wennen voor hem, op jezelf wonen in een nieuwe stad in het buitenland. ,,Al komen er gelukkig regelmatig veel mensen over”, vertelt hij.

En dan was hij ook nog vaak wisselspeler, terwijl zijn oude ploeggenoten bij Ajax stuntend door de Champions League gingen. ,,Ik heb al die duels gezien”, verklaart hij. ,,Ik was zo trots op die jongens. Ze waren zo goed en speelden met flair. Dat deed geen enkele andere ploeg. Natuurlijk heb ik weleens gedacht dat ik ook nog in die ploeg had kunnen spelen. Maar ik heb voor AS Roma gekozen. En heel bewust.”

,,Wat ik in tien jaar bij Ajax heb geleerd, dat kan ik nog steeds”, stelt Kluivert. ,,Maar nu ben ik al veel completer geworden. Ik ga niet altijd meteen dribbelen en voor een actie. Ik doseer beter en heb meer overzicht. Tactisch ben ik gegroeid. Dat maakt mij een betere voetballer.”

Volledig scherm
© BSR Agency

Kluivert kwam het afgelopen seizoen nog tot 29 wedstrijden voor AS Roma. ,,Maar vaak speelde ik maar twintig of tien minuten”, bekent hij. ,,Dit seizoen ben ik beide competitieduels in de basis begonnen. Zondag mocht ik zelfs starten tegen Lazio. Vorig seizoen speelde ik dergelijke grote duels nooit. Dus het gaat de goede kant op.”

Bondscoach Ronald Koeman is gecharmeerd van de jonge Kluivert. Hij liet hem vorig jaar maart debuteren tijdens een vriendschappelijk duel met Portugal en gunde hem zes maanden later ook speeltijd tegen Peru. ,,Het is logisch dat hij me daarna niet meer heeft opgeroepen”, vertelt de zoon van oud-topspits Patrick. ,,Daarvoor speelde ik te weinig. Maar ik ga me op de training laten zien en dan merk ik wel wat voor rol hij voor mij heeft weggelegd in de komende duels met Duitsland en Estland. Ik ben in ieder geval heel blij en trots dat ik er weer bij ben.”

Volledig scherm
© ANP