Volledig scherm
21 juni 1988: Marco van Basten (links) in duel met Jürgen Kohler. © ANP

Oranje in de min tegen Duitsers

Het Nederlands elftal voetbalt zaterdag voor de 41ste keer tegen Duitsland. Oranje won tien van de voorgaande ontmoetingen, vijftien duels eindigden onbeslist en eveneens vijftien gingen verloren.

De mooiste zege dateert van 21 juni 1988, toen het Nederlands elftal het toenmalige West-Duitsland in Hamburg tijdens de halve finale van het EK met 2-1 versloeg. Ronald Koeman, de huidige bondscoach, tekende voor de gelijkmaker. Marco van Basten zette Nederland met de 2-1 op zijn kop. De pijnlijkste nederlaag dateert van 7 juli 1974 toen Oranje in de finale van het WK een voorsprong verspeelde (2-1).

Oranje ontvangt Duitsland in het kader van de nieuwe Nations League. Voor volgende week dinsdag staat een oefeninterland in Brussel tegen België op het programma. Beide landen troffen elkaar al 126 keer. Oranje won 55 keer en België was 41 keer de baas. Nederland won in 1997 voor het laatst van de ploeg die samen met Frankrijk de wereldranglijst aanvoert (3-1). Daarna volgden nog zeven ontmoetingen, met vijf gelijke spelen en twee nederlagen.

  1. Huntelaar en Van Persie dichtbij jubileumgoal
    Opstellingen

    Huntelaar en Van Persie dichtbij jubileum­goal

    In speelronde 22 van de eredivisie hoopt Feyenoord de goede reeks tegen FC Groningen voort te zetten, terwijl PSV het juist al tijden slecht doet tegen Heerenveen. Verder zitten Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie allebei één goal verwijderd van een jubileum. Met behulp van statistiekenbureaus Gracenote en Opta blikken we met de leukste feitjes vooruit op de 22ste speelronde. Ook zie je hier alvast de vermoedelijke opstellingen.