Volledig scherm
Wesley Sneijder in duel met Zweden, de grootste concurrent in de strijd om de tweede plek in poule A. © ANP

Scenario's Oranje: Nederland mag niet, het moet

Ondanks de 4-0 nederlaag tegen Frankrijk mag het Nederlands elftal door de 3-2 overwinning van Bulgarije op Zweden nog altijd hopen op plaatsing voor de WK-kwalificatie. Maar wat zijn de scenario's? We zetten ze voor u op een rijtje.

In onderstaande scenario's gaan we er vanuit dat Frankrijk eerste in de poule zal worden. De strijd om plek twee gaat dan tussen Zweden, Nederland en Bulgarije.

Nederland wint, Zweden wint

Bulgarije, dat op 12 punten staat, pakte nog geen punt in een uitwedstrijd deze WK-kwalificatiereeks. Dat geeft Nederland hoop op een driepunter. Nederland gaat dan voorbij de Bulgaren en komt op 13 punten. Zweden speelt uit bij Wit-Rusland. Als Zweden wint, komen zij op 16 punten. Er resteren dan nog twee wedstrijden waarvan de laatste Nederland - Zweden is. Ervan uitgaande dat Nederland en Zweden dan allebei de voorlaatste wedstrijd winnen, kan Nederland alleen bij een forse winst op Zweden nog langszij komen. Zweden heeft namelijk een doelsaldo van +7 tegenover +3 van Nederland. En Zweden ontvangt nog hekkensluiter Luxemburg...

Nederland wint, Zweden speelt gelijk of verliest

Als Nederland van Bulgarije wint en Zweden verspeelt punten in Wit-Rusland is er weer volop hoop voor Nederland. Nederland komt dan op gelijke hoogte met Zweden of (bij een gelijkspel van Zweden) nadert Zweden op één punt. Het enige wat Nederland dan nog hoeft te doen, is de overige twee wedstrijden tegen Wit-Rusland en Zweden te winnen. 

Nederland verspeelt punten, Zweden wint

Bij een nederlaag of gelijkspel van Nederland in Amsterdam en een overwinning van Zweden, kan Nederland het WK wel vergeten. Als Nederland verliest, loopt zowel Zweden als Bulgarije drie punten uit waardoor de achterstand op die landen respectievelijk zes en vijf punten bedraagt. Beide landen moeten dan tweemaal verliezen en Nederland moet tweemaal winnen. Gezien het feit dat Zweden nog Luxemburg ontvangt én een beter doelsaldo heeft, kan dan alleen een wonder Oranje nog redden.

Nederland gelijk, Zweden gelijk

Bij twee keer een gelijkspel blijft de stand zoals die is. Zweden staat dan op 14 punten, Bulgarije op 13 punten en Nederland op 11 punten. Omdat het doelsaldo vier doelpunten in Zweeds voordeel is, moet Nederland de overige twee wedstrijden ruim winnen. Als Zweden in dit scenario vervolgens flink uithaalt tegen Luxemburg wordt het voor Nederland alsnog een nagenoeg kansloos verhaal. 

Áls Nederland de tweede plek weet te behalen, is het nog de vraag of Nederland bij de acht beste nummers twee hoort. Van de negen groepen worden van elke nummer twee de resultaten tegen de hekkensluiters van de poule geschrapt. Nederland pakte tegen Luxemburg, de huidige nummer laatst van groep A, zes punten met een doelsaldo van +7.  De huidige nummers twee zijn nu: Zweden (13), Portugal (18), Noord-Ierland (16), Ierland (13), Montenegro (13), Slowakije (15), Italië (16), Griekenland (13) en Kroatië (13). Het is dus allerminst zeker dat Nederland als nummer twee alsnog play-offs mag spelen.

Restant programma in Groep A

Zaterdag 7 oktober
Zweden - Luxemburg (18.00 uur)
Wit-Rusland - Nederland (20.45 uur)
Bulgarije - Frankrijk (20.45 uur)

Dinsdag 10 oktober
Frankrijk - Wit-Rusland (20.45 uur)
Luxemburg - Bulgarije (20.45 uur)
Nederland - Zweden (20.45 uur)

Volledig scherm
© AD