Volledig scherm
© ANP

Slecht nieuws voor Oranje: vooralsnog geen geplaatste status bij mogelijke play-offs

De wereldvoetbalbond FIFA heeft bevestigd dat bij de loting voor de Europese play-offs gebruik gemaakt wordt van geplaatste landen. Daardoor wordt een mogelijke wedstrijd tussen bijvoorbeeld Portugal en Italië vermeden. Voor Oranje wordt het spannend of het geplaatst zou zijn.

De acht beste nummers twee spelen in de play-offs tegen elkaar voor vier tickets voor het WK van Rusland. De vier geplaatste landen zijn de vier hoogst geklasseerde landen op de FIFA-ranglijst.

Op dit moment staan Portugal (6de op de FIFA-ranking), Italië (12de), Wales (18de), Zweden (19de), IJsland (20ste), Slowakije (22ste) Noord-Ierland (23ste), Bosnië (30ste) en Montenegro (52ste) op de tweede plek. Het Nederlands Elftal staat momenteel 36ste, maar stijgt waarschijnlijk een paar plekken. Volgende week komt de nieuwe ranglijst uit.

Nederland staat op dit moment derde in groep A met drie punten achterstand op nummer twee Zweden. Oranje neemt het op de laatste speeldag in eigen huis op tegen Zweden, maar zal dan het gat op doelsaldo moeten dichten. Ervan uitgaande dat Oranje en Zweden de duels tegen respectievelijk Wit-Rusland en Luxemburg 'gewoon' winnen. Mocht Oranje tweede worden dan is het nog zeer onzeker of het wel bij de beste acht hoort. De ploeg van Dick Advocaat heeft het in ieder geval niet meer in eigen hand.

De loting voor de play-offs is op 17 oktober.

  1. FC Lisse en Hoek samen in de koker na dwaling scheidsrechter

    FC Lisse en Hoek samen in de koker na dwaling scheidsrechter

    Een opvallende strafschoppenserie gisteren bij het bekerduel tussen FC Lisse en Hoek (2-2). FC Lisse won de strafschoppen, maar de penaltyserie verliep volgens een woordvoerder van de KNVB 'absoluut niet conform de spelregels'. Arbiter Nagtegaal liet de penalty's nemen volgens het ABBA-principe (eerst ploeg A, dan twee keer ploeg B, dan weer ploeg A). Er wordt nog onderzoek gedaan en dus gaan de ploegen samen in de koker tijdens de loting van vanavond.
  2. PSV hoopt op eenvoudig avondje in Putten

    PSV hoopt op eenvoudig avondje in Putten

    Ondanks dat PSV de topper tegen Feyenoord won, blijft de druk onverminderd hoog in Eindhoven. Cocu en zijn manschappen nemen het treffen met SDC Putten in de beker buitengewoon serieus, want PSV wil dit seizoen - in afwezigheid van Europees voetbal - graag de tiende KNVB-beker aan de prijzenkast toevoegen. In aanloop naar het duel met de amateurs uit Putten trainde de PSV-selectie dan ook achter gesloten deuren om de buitenwacht niet wijzer te maken over de beoogde vervangers van de geschorste Hirving Lozano en de geblesseerde Luuk de Jong. Amateurclub Putten staat na twee nederlagen en één zege momenteel op de dertiende plek in de hoofdklasse. Voordat Putten de eerste ronde van het bekertoernooi bereikte, moest de zaterdaghoofdklasser eerst twee voorrondes overleven. In de eerste schifting werd er met 1-0 van JCV Cuijk gewonnen en in de tweede voorronde werd Odin '59 met 3-1 geklopt. De bekendste speler bij Putten is voormalig RKC- en Go Ahead Eagles-speler Sander Duits, die in 2012 PSV versloeg met RKC. Duits maakte toen de openingstreffer. PSV speelde nog niet eerder tegen Putten. Er wordt om 20:45 uur afgetrapt.