Volledig scherm
© ANP

Slecht nieuws voor Oranje: vooralsnog geen geplaatste status bij mogelijke play-offs

De wereldvoetbalbond FIFA heeft bevestigd dat bij de loting voor de Europese play-offs gebruik gemaakt wordt van geplaatste landen. Daardoor wordt een mogelijke wedstrijd tussen bijvoorbeeld Portugal en Italië vermeden. Voor Oranje wordt het spannend of het geplaatst zou zijn.

De acht beste nummers twee spelen in de play-offs tegen elkaar voor vier tickets voor het WK van Rusland. De vier geplaatste landen zijn de vier hoogst geklasseerde landen op de FIFA-ranglijst.

Op dit moment staan Portugal (6de op de FIFA-ranking), Italië (12de), Wales (18de), Zweden (19de), IJsland (20ste), Slowakije (22ste) Noord-Ierland (23ste), Bosnië (30ste) en Montenegro (52ste) op de tweede plek. Het Nederlands Elftal staat momenteel 36ste, maar stijgt waarschijnlijk een paar plekken. Volgende week komt de nieuwe ranglijst uit.

Nederland staat op dit moment derde in groep A met drie punten achterstand op nummer twee Zweden. Oranje neemt het op de laatste speeldag in eigen huis op tegen Zweden, maar zal dan het gat op doelsaldo moeten dichten. Ervan uitgaande dat Oranje en Zweden de duels tegen respectievelijk Wit-Rusland en Luxemburg 'gewoon' winnen. Mocht Oranje tweede worden dan is het nog zeer onzeker of het wel bij de beste acht hoort. De ploeg van Dick Advocaat heeft het in ieder geval niet meer in eigen hand.

De loting voor de play-offs is op 17 oktober.