Bidbook per fiets naar Hilversum: Jaarbeurs niet hoog genoeg, Songfestival in tent van 18 meter hoog

videoDe gemeente Utrecht wil graag het Songfestival binnenhalen, maar gaat niet garant staan voor de kosten. Dat blijkt uit het bidbook, dat per fietskoerier onderweg is naar Hilversum.

Vandaag is de dag waarop alle steden hun bidbook moeten inleveren. De andere steden brengen het bidbook persoonlijk naar Hilversum om daar ook hun bidbook te pitchen, maar Utrecht kiest ervoor om het voorstel met een fietskoerier naar de AVROTROS te brengen.

Volg hier LIVE de bidbookpresentaties van de vijf steden in Hilversum.

Als Utrecht het evenement krijgt, wordt het in een megatent op parkeerterrein P3 bij de Jaarbeurs gehouden. De Jaarbeurs zelf is niet hoog genoeg en dus wordt er een tent voor 10.000 bezoekers gebouwd, van achttien meter hoog. Daar moeten de shows plaatsvinden. 

Volledig scherm
Fietskoerier Karen Poot houdt triomfantelijk het Utrechtse bidbook voor het Songfestival omhoog op het Domplein. Jaarbeurs-directeur Jacqueline Bakker en wethouder Klaas Verschuure schudden elkaar de hand. © Boas Photo

Hotelkamers en touringcars

De gemeente wil zelf geen geld bijleggen en geeft dus alleen een garantie op het faciliteren van het festival op het Jaarbeursterrein, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. ,,De NPO vraagt de gemeente volledig in te stemmen met het Programma van Eisen, een onherroepelijk bod te doen en een garantiestelling te geven. Naar onze mening is hiervoor onvoldoende gezonde balans tussen de inkomsten en de risico’s”, aldus burgemeester en wethouders. ,,Alle inkomsten van de European Broadcast Union (EBU) sponsors en kaartverkoop gaan naar de NPO en tegenprestaties voor lokale sponsors wordt verboden. Daarnaast worden voor veel onderdelen financiële bijdragen van de gemeente verwacht.”

Verder wil de gemeente ook niet meewerken aan de garantie voor hotelkamers en touringcars. ,,In de regio zijn ruim voldoende hotelkamers, maar in het bidbook is uitgesloten dat we als gemeente de beschikbaarheid garanderen.” Daarnaast worden voor 45 delegaties twee weken lang 24/7 touringcars geëist, terwijl Utrecht liever heeft dat de delegaties gaan lopen, fietsen of het openbaar vervoer gebruiken.

De beslissing welke Nederlandse stad volgend jaar het Songfestival mag organiseren, valt aan het eind van de zomer. Ook Rotterdam, Maastricht, Arnhem en Den Bosch zijn in de race. Amsterdam haakte eerder al af.

Volledig scherm
Dankzij de overwinning van Duncan Lawrence komt het Songfestival naar Nederland. © ANP Kippa

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht