Volledig scherm
Volle bak in Ahoy, hier tijdens een eerder groot evenement in het complex op Zuid. Volgend jaar mei zullen de tribunes wéér afgeladen vol zitten, want dan wordt hier het Songfestival gehouden, zo hopen de Rotterdamse politici. © Frank de Roo

Den Haag wil niet dokken voor Songfestival in Rotterdam: ‘Maasstad blaast wel heel hoog van toren’

Den Haag is niet van plan de portemonnee te trekken als Rotterdam het Eurovisie Songfestival krijgt. De Rotterdamse gemeenteraad eist dat wel. Een dag voor de presentatie van het Rotterdamse bidboek aan de NPO in Hilversum is de samenwerking tussen de twee steden daarmee al ernstig overschaduwd.

Poll

Den Haag moet meebetalen als het Songfestival in Rotterdam wordt georganiseerd

Den Haag moet meebetalen als het Songfestival in Rotterdam wordt georganiseerd

 • Eens (30%)
 • Oneens (64%)
 • Geen mening (6%)
12119 stemmen

,,Wij zijn zeer enthousiast en steunen Rotterdam, maar je kunt van de Haagse belastingbetaler niet verwachten dat ze meebetalen aan een festival dat een andere stad organiseert”, zegt Judith Oudshoorn van de VVD beslist.

Ook Groep de Mos, de grootste partij van de hofstad, heeft er absoluut geen trek in om geld te schuiven naar Rotterdam en smijt de deur dicht. ,,We hebben onze steun uitgesproken aan Rotterdam bij de organisatie. We hebben als hofstad veel toegevoegde waarde voor Rotterdam. We hebben de hotelkamers, de zee, de restaurants en de link naar Den Haag geeft letterlijk een koninklijk tintje aan het Rotterdamse bidboek. We zouden het geweldig vinden als Rotterdam het spektakel mag organiseren, maar echt harde euro’s meebetalen dat vinden we te gortig”, aldus Ralf Sluijs van Groep de Mos. ,,Wat wij als Den Haag kunnen betekenen voor Rotterdam is al onbetaalbaar”, vindt Sluijs.

Een motie met als titel ‘Ik wil alles met je delen’ is aangenomen door de Rotterdamse gemeenteraad tijdens een raadsvergadering over de kandidatuur van de Maasstad voor het spektakelstuk. De stad is nog op zoek naar de dekking voor de kosten van zo’n mega-evenement, die op 15 miljoen euro zijn begroot.

‘Niet meer dan eerlijk’

Als het aan de Rotterdamse raad ligt, mag Den Haag niet gratis meeliften. ,,Dus als Den Haag een filmpje wil draaien met een van de kandidaten dan moeten ze meebetalen aan het evenement”,   stelde fractievoorzitter Christine Eskes (CDA) uit de Maasstad. ,,De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft een flink prijskaartje en het is niet meer dan eerlijk om - naast de lusten - ook de lasten te delen”, betoogde zij.

Oudshoorn van de VVD in Den Haag vindt het grof dat Rotterdam nu al over de inhoud van de filmpjes praat én over het prijskaartje. ,,Rotterdam blaast wel heel hoog van de toren. Ze hebben niet eens voldoende hotelkamers om het zelf te kunnen organiseren. Dat een raad zich gaat bemoeien met de inhoud van de filmpjes is gênant.”

De VVD vindt dat Rotterdam het geld uit de markt moet halen. ,,Dat moet lukken”, zegt Oudshoorn, die vindt dat de rekening voor het festival nooit op het bordje van de belastingbetaler mag eindigen. 

‘Geen euro’

Ook oppositiepartij HSP (Haagse Stadspartij) heeft - net als de PvdA - geen zin om geld te lappen. ,,We gaan geen euro meebetalen aan zo’n feestje”, aldus Peter Bos. ,,Er zijn belangrijker dingen in Den Haag waar we geld voor nodig hebben: de zorg, de Wmo, het welzijnswerk en jeugdzorg.” 

Bos vindt de timing voor een ruzie tussen Rotterdam en Den Haag bizar. Morgen moet het bidboek van Rotterdam in Hilversum op tafel liggen. Den Haag kondigde eerst aan het festival zelf te willen organiseren, maar trok zich later terug uit de race omdat het geen geschikt hal heeft. Wethouder Richard de Mos zocht daarna toenadering tot wethouder Said Kasmi (D66, cultuur en toerisme) van Rotterdam om mee te mogen liften bij de organisatie. Rotterdam is enthousiast over dat idee, zei De Mos: ,,We worden genoemd in het bidboek van Rotterdam.”

Hoe kan dit? Vraagt Bos van de HSP zich af. ,,Op deze manier wordt het wel echt een soap. Den Haag biedt zich aan, aan Rotterdam. En als puntje bij paaltje komt trekt ze zich terug.”

Wethouder De Mos heeft zelf nog niet gereageerd op de verwachtingen van de Rotterdamse raad. ,,Het is te vroeg om te reageren. Prematuur. Het bidboek moet nog worden ingeleverd”, aldus zijn woordvoerder.

In augustus valt de beslissing welke Nederlandse stad het festival mag gaan organiseren. Behalve Rotterdam zijn Arnhem, Den Bosch, Utrecht en Maastricht nog in de race.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 1. Celstraf geëist tegen man die gemeentemedewerkster tot bloedens toe sloeg met paraplu

  Celstraf geëist tegen man die gemeenteme­de­werk­ster tot bloedens toe sloeg met paraplu

  Justitie eist 4 maanden cel en 160 uur taakstraf tegen de 26-jarige Clarence W. uit Voorburg. Hij zou op 14 december 2017 met een mes een motoragent hebben bedreigd. Anderhalve maand later mishandelde de verdachte een medewerkster van de gemeente Leidschendam door haar met een paraplu in het gemeentehuis tot bloedens toe te slaan. ,,Verdachte heeft een veel te kort lontje”, sprak de aanklager.
 2. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

  Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

  Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag