Volledig scherm
Een Cubaanse familie zoekt met paard en wagen een veilig heenkomen. © EPA

Cuba en Florida evacueren miljoenen inwoners voor orkaan Irma

Op Cuba, waar orkaan Irma de afgelopen nacht aan land ging, zijn ruim een miljoen mensen geëvacueerd. Meteorologen verwachten dat de orkaan, die vannacht weer aanzwol tot kracht 5, zondag Florida raakt. De Amerikaanse autoriteiten roepen de inwoners van verschillende districten in de staat op hun huizen te verlaten. In totaal zouden zo’n 5,6 miljoen mensen zijn gemaand zich in veiligheid te brengen. 

Volledig scherm
Een Cubaanse vrouw belt met haar familie vanuit een opvangcentrum in Turiguano. © EPA

Vannacht, rond 3 uur Nederlandse tijd, bevond het oog van de orkaan zich op ongeveer 80 kilometer ten noorden van de Cubaanse plaats Nuevitas. De in kracht afgezwakte orkaan bewoog zich volgens de lokale weerdienst Insmet met zo’n 15 kilometer per uur in west-noordwestelijke richting. Cuba naderend won Irma weer aan kracht en ging als een categorie 5-orkaan aan land ter hoogte van de provincie Ciego de Ávila.

Aan de oostelijke kust van Cuba kwamen de windstoten niet boven de 95 kilometer per uur uit, maar de noordkust werd geteisterd door zware regenbuien. Daar werden windstoten van 260 km/uur gemeten. De autoriteiten verwachten dat de wind en regen nog zullen toenemen naarmate het natuurgeweld het centrum van het eiland nadert. Onderwijl rukt Irma op in noordwestelijke richting.

In tegenstelling tot wat aanvankelijk werd gedacht, zullen de Bahama's het ergste bespaard blijven. Volgens CNN-correspondent Cyriel Vanier verwacht men er nu een tropische storm, geen orkaan, en zal de schade vermoedelijk beperkt blijven. Wel is er overstromingsgevaar door zware regenval. De inwoners van de hoofdstad Nassau schuilen in de ‘sterkste huizen’ of in een van de 24 noodopvangplaatsen in de stad.

Florida Keys

Volledig scherm
Een man doet een dutje in afwachting van orkaan Irma op Cuba. © EPA

Naar verwachting komt Irma zondagochtend in het zuidelijkste puntje van Florida, de Florida Keys, aan land in de VS. Eenmaal aan land zal de orkaan waarschijnlijk weer afzwakken naar categorie 4. In afwachting van Irma openden de Amerikaanse autoriteiten tal van opvangcentra. Ook voorziet de staat in gratis busvervoer naar die centra. Vandaag en morgen zal er geen luchtverkeer mogelijk zijn vanaf de luchthaven van Miami. De laatste vlucht vertrok omstreeks vier uur vannacht.

Ongeveer 5,6 miljoen mensen in en rond Miami werden opgeroepen hun huis te verlaten. Dat is meer dan een kwart van de totale bevolking van Florida. De gouverneur van Florida Rick Scott spreekt van ‘een levensbedreigende situatie’ en heeft gezegd dat alle inwoners van Florida klaar moeten zijn voor een mogelijke evacuatie. In Florida wonen meer dan 20 miljoen mensen. De lokale media melden dat ook hulpverleners in de Florida Keys en Monroe County zullen worden geëvacueerd.

Orkaan José

Volledig scherm
In Caibarien doet een man wat inkopen voor Irma aan land komt. © AFP

Het eiland Barbuda dreigt voor de tweede keer in enkele dagen getroffen te worden door een verwoestende orkaan. Helikopterpiloten en schippers zijn verwikkeld in een race tegen de klok om de 1.800 overgebleven inwoners te evacueren voordat storm José vanmiddag arriveert. Veerboten en andere schepen worden ingezet om mensen van het eiland te halen, maar het is de vraag hoelang de omstandigheden op zee de inzet van dergelijke vaartuigen nog toestaan.

Het is onduidelijk hoeveel mensen zich nog op het eiland bevinden dat grotendeels is verwoest door Irma. ,,Van de simpelste huizen tot complete resorts: niemand op Barbuda is gespaard. Het was Armageddon'', zei helikopterpiloot Neil Dickinson tussen vluchten door in een telefonisch interview. "We gaan zo vaak mogelijk vliegen om mensen weg te halen.''

Premier Gaston Browne keerde geschokt terug van zijn inspectie op Barbuda. Hij vertelt dat 95 procent van de huizen op het eiland is verwoest of beschadigd. ,,We vlogen naar Barbuda en troffen daar totale verwoesting. Het was in emotioneel opzicht één van de pijnlijkste ervaringen van mijn leven'', aldus Browne tegen omroep BBC.

Orkaan Katia

Orkaan Katia is vanochtend rond 6 uur onze tijd aan land gegaan in Mexico, meldt het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum. Katia is aangekomen in Tecolutla, in het noorden van het land, in de staat Veracruz aan de Golf van Mexico.

Katia is een orkaan van categorie 1 en haalt windsnelheden tot 120 km per uur. De storm trekt nu in westelijke richting en neemt verder in kracht af. Het orkaanscentrum voorspelt dat de storm vandaag betrekkelijk snel geheel zal 'oplossen'. Er zijn uit Mexico geen meldingen over slachtoffers.

Het zuiden van Mexico werd donderdag bovendien getroffen door een zware aardbeving. Daarbij zijn minstens 60 doden gevallen. 

Volledig scherm
Palmbomen hebben het aan de Cubaanse kust flink te verduren. © AP
Volledig scherm
Irma gezien vanuit de ruimte. Na Cuba aangedaan te hebben, raast de orkaan nu richting Florida in de VS. Aan de oostkust van Mexico is orkaan Katia te zien, die inmiddels aan land is gegaan. © REUTERS
Volledig scherm
Cubanen brengen hun bezittingen in veiligheid voor de Irma aan land ging. © AFP
Volledig scherm
Een boot wordt uit het water gehaald en in veiligheid gebracht. © AFP
  1. OM eist in hoger beroep 8 en 9 jaar cel tegen ‘oberschoppers’ Praag

    OM eist in hoger beroep 8 en 9 jaar cel tegen ‘oberschop­pers’ Praag

    Tegen de twee Nederlandse broers die vorig jaar een ober in Praag ernstig toetakelden, is vandaag in hoger beroep een celstraf van ten minste acht en negen jaar geëist. Justitie in Tsjechië verdenkt Armin N. en Arash N. van poging tot moord. De broers zouden ook het land nooit meer in mogen en ze moeten de ober een schadevergoeding van bijna 70.000 euro betalen. Het hof doet waarschijnlijk vandaag meteen uitspraak.
  2. Verzorgsters aangeklaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimerpatiënten

    Verzorg­sters aange­klaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimer­pa­tiën­ten

    Drie verzorgsters van een tehuis voor alzheimerpatiënten in de Amerikaanse plaats Winston-Salem (North Carolina) zijn door de politie aangehouden, omdat ze bewoners aanspoorden te gaan vechten. Marilyn McKey (32), Tonacia Tyson (20) en de 26-jarige Taneshia Jordan filmden de gearrangeerde knokpartijen met hun smartphones en deelden de schokkende beelden op sociale media. Justitie spreekt van een ‘vechtclub voor dementerenden’.