Volledig scherm
Nederlandse militairen patrouilleren op de straten van Sint-Maarten. Na de orkaan Irma proberen bewoners van het eiland de draad weer op te pakken. © ANP

'Veiligheid op Sint-Maarten is nu veel beter'

Alle hulp en steun uit Nederland is 'hartverwarmend en fantastisch'. ,,Maar er is veel, heel veel nodig." Dat zeggen Paul Boetekees en Marc van Iersel, de Nederlandse directeuren van het Holland House Beach Hotel op Sint-Maarten. ,,We beginnen nu langzaam een beetje om ons heen te kijken wat er allemaal is gebeurd. Schoonmaken, een plan maken, rustig opbouwen. Dat is wat we doen", aldus Boetekees.

Zelf hebben Boetekees en Van Iersel een stichting opgericht om hun personeel te helpen. ,,Veel van onze medewerkers zijn alles kwijt, ze hebben geen dak meer boven hun hoofd, geen schoon water, niks." Met de stichting - Holland House Family Recovery - proberen ze hen weer een beetje op weg te helpen.

Tijdens de allesverwoestende orkaan Irma schuilden de mannen met in totaal 65 mensen - gasten en personeel - in het hotel. Eerst in de gangen, daarna in de kelder.

,,In het begin waren we met name bezorgd over de veiligheid." Het hotel zit aan de ene kant aan het strand en aan de andere kant aan een winkelstraat. Alles is daar geplunderd. Nog altijd, anderhalve week later, zijn de ingeslagen ruiten en lege winkelpanden te zien. Zelfs de etalagepoppen hebben geen kleren meer aan.

,,De veiligheid is nu echt heel veel beter, het Nederlandse leger heeft hier goed werk verricht", zegt Boetekees. ,,Nu gaat de hygiëne een punt van zorg worden", zegt Van Iersel. ,,Het vuilnis, dat overal ligt, moet zo snel mogelijk weg, anders breken er ziektes uit."