Volledig scherm
Antoinette Saarloos © Reinier de Graaf ziekenhuis

Westlandse verpleegkundige naar Cariben na orkaan

Er gaat niet alleen geld naar Sint Maarten om het Caribische gebied na orkaan Irma te steunen, ook mensen vliegen die kant op om de inwoners bij te staan. Zo ook Heleen Bakker en Antoinette Saarloos, twee verpleegsters van het Reinier de Graaf ziekenhuis, die morgen naar Bonaire vertrekken.

Saarloos, afkomstig uit De Lier, bedacht zich geen moment toen haar leidinggevende meldde dat ze op Bonaire een tekort aan dialyseverpleegkundigen hebben. Toen de orkaan op Sint Maarten afstevende zijn alle nierpatiënten op het eiland geëvacueerd naar Bonaire, waardoor het ziekenhuis daar nu meer patiënten moet behandelen.

,,Ik heb me meteen opgegeven”, zegt Saarloos enthousiast. ,,Dit is iets wat ik altijd al heb willen doen. Echt mensen helpen, daar waar de nood aan de man is. Dat zit natuurlijk in ons, als verpleegkundigen.”

Via een samenwerkingsverband van ziekenhuizen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, kwam de vraag om dialyseverpleegkundigen. Vumc in Amsterdam regelt de reis en het verblijf.

,,Daar zullen we waarschijnlijk meteen aan de slag moeten. Misschien moeten we wel ’s nachts werken”, zegt Saarloos. ,,Nierpatiënten moeten gemiddeld drie keer per week vier uur lang aan het dialyseapparaat. Dat gaat dus constant door. Ze hebben een beperkt aantal apparaten.”

Ook van het thuisfront heeft Saarloos de volledige steun. ,,Iedereen staat achter me. Mijn kinderen zijn 15 en 17 en die vonden het juist wel goed van me dat ik dit ging doen. Ik ben zelf vooral benieuwd naar de mensen daar. Wat hebben ze meegemaakt? Wat is er nog van hun huis over? Hebben ze al hun geliefden nog? Daar wil ik ze graag over spreken.”

Bakker en Saarloos zullen ongeveer drie weken op Bonaire blijven. Daarna worden ze vervangen door andere collega’s van het Reinier de Graaf ziekenhuis.