Volledig scherm
Een zwaar beschadigde auto aan de Groenezoom in Rotterdam-Zuid. © Marcel Wagenaar

Politie verricht 90 aanhoudingen: 'Jaarwisseling beheerst verlopen'

updateDe hulpdiensten in de regio hadden een drukkere jaarwisseling dan vorig jaar. De brandweer had met name de handen vol aan het blussen van containers. De politie heeft 90 aanhoudingen verricht. Er waren geen grote incidenten. Volgens korpschef Frank Paauw is de jaarwisseling 'beheerst verlopen'. 

De brandweer en ambulancediensten zijn in totaal 896 keer uitgerukt. Vorig jaar lag dit aantal nog op 561 uitrukken. Vooral de brandweer had een drukke nacht. Deze jaarwisseling werden 497 brandende containers geblust. Brian Mo-A-Jok, woordvoerder Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond  heeft geen verklaring voor de toename.  ,,Misschien dat er dit jaar minder containers zijn afgesloten. We zullen bekijken wat de oorzaak is.''  

Woordvoerder Brigitte Moratis van Stadsbeheer Rotterdam laat weten dat 700 van de 6500 containers waren afgesloten tijdens de jaarwisseling. ,,We hebben containers afgesloten in risicovolle gebieden. We gaan onderzoeken of we dit mogelijk volgend jaar moeten uitbreiden.'' 

Volledig scherm
De brandweer had een drukke nacht. © Marcel Wagenaar

Incidenten

De brandweer moest meerdere keren uitrukken, waaronder voor autobranden aan de Groenezoom en gebouwbranden, bijvoorbeeld in buurthuis de Wielewaal in Rotterdam-Zuid. In Rotterdam-Noord woedde een brand in een portiek.  Er waren geen grote incidenten.  De ambulance moest vannacht 145 keer in actie komen.  ,,Fantastisch gewerkt, maar eigenlijk te zot voor worden dat je zo een nieuw jaar moet inluiden'', twitterde Arjen Littooij, directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.  

Bij het Rotterdamse brandwondencentrum zijn negen mensen behandeld in de leeftijd van acht tot en met 27 jaar. Acht patiënten konden na de behandeling weer naar huis. Eén patiënt is vandaag ontslagen. Het letsel was niet zo ernstig dat ze opgenomen moesten worden in het brandwondencentrum.

De politie heeft in de hele regio negentig aanhoudingen verricht in 32 gemeenten.  ,,Deze aanhoudingen zijn voor allerlei zaken, zoals dronkenschap en vernielingen en vuurwapenbezit.'', aldus een woordvoerder.  

Op de vuist 

Op oudejaarsavond vond de politie nog 489 kilo vuurwerk in een auto op de Rotterdamse Randweg. Op de Banierstraat hielden agenten vijf mensen aan voor het gooien van vuurwerk naar beveiligers. In Ouddorp werd ingegrepen toen vijftig man met elkaar op de vuist ging. In Spijkenisse moest een mortierbom onschadelijk worden gemaakt nadat deze was aangestoken, maar niet afging. Bij verder onderzoek vonden agenten nog 200 kilo illegaal en zelfgemaakt vuurwerk.

Korpschef Frank Paauw vindt dat de politie en hulpverleners er in zijn geslaagd de jaarwisseling beheerst te laten verlopen. ,,Wanneer je naar de stroom incidenten kijkt, zijn we nog ver af van een term als 'rustig'''

Volledig scherm
De brandweer had een drukke nacht in de regio, zoals hier in Brielle waar een zolderbrand werd geblust. © Gregor Rensen

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam