Volledig scherm
De opbouw van het vreugdevuur van Duindorp © Foto AD

De Mos blijft fan van de vuurstapel

Als hyperlokale partij is Groep de Mos groot fan van de vreugdevuren op Scheveningen. De ellende rond de jaarwisseling is dan ook vooral ‘een vervelend incident’, stelt Arjen Dubbelaar.

Als liefhebber van de vreugdevuren reageert fractieleider Dubbelaar van Groep de Mos op 31 december vol trots op een bericht van De Scheveninger. ‘Onwijs gaaf! Wat een prestatie’, twittert hij over het nieuws dat de vuurstapels op Duindorp en Scheveningen een hoogte hebben bereikt van ruim 45 meter.

Een dag en een ‘bijna-ramp’ later blijkt van zijn vrolijkheid over die zeker tien meter te hoge vreugdevuren niet veel meer over. ‘Een mooie traditie ging gisteren gruwelijk mis’, verzucht de lokalo. ‘Onderzocht moet worden hoe dit heeft kunnen gebeuren. En of er gehandhaafd is op maximale bouwhoogte’.

De flinke draai mag niet baten. Dubbelaar wordt overspoeld door negatieve reacties op die eerste tweet. ‘Geweldige prestatie? Om te janken is het!’, moppert de een. ‘Ik zou het Onwijs Gaaf vinden als jij de schade betaalt’, zegt een ander. ‘Een prachtprestatie, ja. Half Den Haag in de hens’, stelt nummer drie.

Tien meter lager

Maar Arjen Dubbelaar laat zich door de stroom negativiteit niet uit het veld slaan. Hij beschouwt de ‘firenado’s’ en de regen van vonken en as die tijdens de jaarwisseling op Scheveningen-dorp neersloeg vooral als een ‘vervelend incident’. ‘Dit is in welke vorm nooit eerder voorgekomen’, stelt hij. En: ‘wat denk je: was dit niet gebeurd als die stapel tien meter lager was geweest?’

Het is ook lastig afstand nemen van een traditie die je volledig hebt omarmd. En met succes, want zowel in Scheveningen als Duindorp werd Groep de Mos dankzij haar hyperlokale koers bij de verkiezingen in maart de grootste partij. In Duindorp stemde zelfs 47 procent op de lokale partij. Als dank liet Groep de Mos in het coalitieakkoord van het nieuwe college zelfs opnemen dat het stadsbestuur ‘de vreugdevuren blijft ondersteunen’.

Dat doet fractieleider Arjen Dubbelaar ook. Met een kleine kanttekening. ‘De vreugdevuren moeten natuurlijk wel veilig zijn. Als dat betekent dat de stapels straks tien meter minder hoog moeten, dan word ik daar niet enthousiast van. Ik vind vuur nu eenmaal gaaf.’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag