Schade op de Boulevard de dag na de vonkenregen bij de boulevard van Scheveningen die ontstond door het vreugdevuur op het strand. Door de wind waaide er vliegvuur over het strand er door de straten.
Volledig scherm
Schade op de Boulevard de dag na de vonkenregen bij de boulevard van Scheveningen die ontstond door het vreugdevuur op het strand. Door de wind waaide er vliegvuur over het strand er door de straten. © ANP

‘Gemeente mogelijk aansprakelijk voor schade na vreugdevuur Scheveningen’

Als blijkt dat de brandstapel van het Scheveningse vreugdevuur gisteren te hoog was, dan kan de gemeente worden verweten dat zij niet heeft ingegrepen. Volgens Haagse advocaten maken slachtoffers daardoor een goede kans op schadevergoeding van de gemeente, als zij niet door hun verzekeraar kunnen worden geholpen.

Volgens de Olivier van Hardenbroek van Ammerstol van advocatenkantoor DelissenMartens is de gemeente nalatig geweest bij het handhaven van de vergunning. ,,Die was voor een stapel van 35 meter, maar dat werd uiteindelijk 48 meter voordat het vuur werd aangestoken. De vraag is dan of de gemeente had moeten optreden, maar volgens mij hadden ze dat moeten doen”, zegt hij. ,,Dus iedereen die bot vangt bij hun verzekeraar of bij de organisatie van het vreugdevuur, maakt een goede kans op schadevergoeding van de gemeente als ze stappen ondernemen.”

Ook Glenn Kerver van het Scheveningse GMW Advocaten zet zijn vraagtekens bij het gebrek aan ingrijpen van de gemeente. ,,Als daadwerkelijk blijkt dat de stapel hoger was dan toegestaan, dan is de gemeente medeaansprakelijk. Er had dan rekening gehouden moeten worden met de mogelijkheid dat er schade zou gaan ontstaan.”

Kerver stelt wel dat slachtoffers beter eerst bij hun verzekeraar kunnen checken. ,,In dit soort gevallen zijn er meerdere wegen die bewandeld kunnen worden. Het aansprakelijk stellen van de gemeente is een van de lastigste, omdat ze een goed gevulde portemonnee hebben waarmee ze het proces lang kunnen laten duren. Maar het blijft een mogelijkheid.” 

De gemeente Den Haag verwees slachtoffers eerder door naar hun eigen verzekeraar of stichting Salvage, een vereniging van brandverzekeraars. Voor ‘overige schade’ moeten slachtoffers een ‘formulier Aansprakelijkstelling gemeente’ invullen. Als extra bepaling bij het schadeformulier staat dat de gemeente alleen maar uitbetaalt wanneer bewezen wordt dat zij ‘niet of niet juist heeft gehandeld of nalatig is geweest’.

Bekijk hieronder beelden van de vuurinferno op het strand van Scheveningen gisteren:

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Overzicht

Aan degenen die schade hebben opgelopen door de vuurinferno in Scheveningen, biedt advocaat Glenn Kerver (GMW) een overzicht van mogelijke stappen:

- ,,Slachtoffers moeten eerst hun bij verzekeraar controleren of de schade voor vergoeding via hun verzekering in aanmerking komt. Dan zijn de slachtoffers direct geholpen en kan de verzekeraar zich beramen op vervolgstappen.”

- ,,De bouwers van de stapel of de stichting waarbinnen zij zich verenigd hebben kunnen onder omstandigheden aansprakelijk gesteld worden.”

- ,,Daarnaast kan de gemeente (mede)aansprakelijk zijn indien vaststaat dat zij onvoldoende gehandhaafd heeft. De gemeente zou in theorie reeds aansprakelijk gehouden kunnen worden voor de ontstane schade wegens het toestaan van de bouw- en feestactiviteiten.” 

Volgens Kerver ligt het in ieder geval voor de hand om de gemeente aansprakelijk te stellen. ,,Omdat je dan tegen één partij procedeert die in ieder geval voldoende financiële middelen heeft om schadevergoedingen te voldoen.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag