Volledig scherm
© anp

Gruwelijk detail in zaak Els Borst 'verzwegen'

Bart van U. heeft oud-minister Els Borst expres in de ogen gestoken toen hij haar doodde. Het OM vroeg diens advocate dit detail niet te bespreken in de rechtbank. Van U. zei dat hij bang was dat Borst 'blinden wilde euthanaseren'. Volgens zijn advocate toont dit dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Volledig scherm
© Petra Urban
Volledig scherm
© AD

Het Openbaar Ministerie (OM) had aan de advocate van Van U. gevraagd het detail niet te benoemen tijdens de rechtszaak begin deze week, uit piëteit met de familie van Borst. Advocate Noëlle Pieterse van Van U. stemde daarmee in.

Dat het OM de advocate heeft verzocht het gruwelijke detail niet te berde te brengen, bevreemdt hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. ,,Rechtszaken zijn openbaar, omdat het de enige plek is waar we de rechter kunnen controleren. Alles wat een van de partijen relevant vindt, moet daar besproken kunnen worden.

Dat weet het OM ook en dan verdient zo'n verzoek aan de advocate niet de schoonheidsprijs, al had zij zich natuurlijk niet moeten laten meeslepen. Je vraagt je als je dit weet wel af waarom de politie destijds 2 dagen nodig had om erachter te komen dat Borst door een misdrijf om het leven is gekomen. Wat wordt er allemaal nog meer niet verteld?''

Vragen
Het niet te berde brengen van het gruwelijke detail bemoeilijkte Pieterse in het stellen van vragen aan de twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum, die Van U. als 'sterk verminderd toerekeningsvatbaar' beoordelen.

Volgens Pieterse was Van U. toen hij Borst met enkele tientallen messteken ombracht wel volledig ontoerekeningsvatbaar, wat zou betekenen dat hij alleen tbs en geen celstraf kan krijgen voor de moord op Borst.

De bizarre wijze waarop hij haar heeft toegetakeld, zou meer duidelijkheid kunnen geven over de 'mate van toerekeningsvatbaarheid' van Bart van U. op de dag - 8 februari 2014 - dat hij Els Borst doodstak in haar garage in Bilthoven. De advocate wil aanvullend psychisch onderzoek voordat de rechters een uitspraak doen.

Quote

Verzoek van OM aan de advocate verdient geen schoon­heids­prijs

Peter van Koppen
Volledig scherm
© ANP

Specifiek
In haar slotpleidooi kaartte Pieterse aan dat zij alleen in algemene zin met de deskundigen van het Pieter Baan Centrum kon spreken over 'specifiek letsel'. Ook stelde de rechtbank Bart van U. geen vragen over het steken in de ogen.

Bart van U. haalde in zijn slotwoord zijn doopnaam 'Bartimeus' aan: ,,Ik ben bang dat anderen geëuthanaseerd worden, zoals blinden, doven en andere minderheden. Bartimeus is mijn naam en de naam van de blindenstichting.''

Bart van U. - die lijdt aan chronische psychose en schizofrenie - heeft toegegeven Els Borst te hebben omgebracht, omdat zij verantwoordelijk is voor de invoering van de euthanasiewet. De streng gelovige Van U. is tegen euthanasie.

Dat hij bang was dat blinden geëuthanaseerd worden, heeft hij alleen gezegd in zijn slotwoord tijdens de rechtszaak. In eerdere verhoren noemde hij de blinden niet specifiek. Pas begin februari bekende hij de moord op Borst, na heel lang te hebben gezwegen.

Detail
Het OM volgde afgelopen woensdag de twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum en acht Bart 'sterk verminderd toerekeningsvatbaar' op de dag dat hij Els Borst doodde. 11 maanden later bracht hij ook zijn zus Loïs om, maar daar speelden geen religieuze motieven mee. De manier waarop hij haar doodstak, werd tijdens de rechtszaak wel tot in detail besproken. Het OM eiste 8 jaar cel plus tbs met dwangverpleging. De uitspraak is 13 april.

Het OM zegt dat het niet nodig was om 'het detail' te bespreken, omdat alles al bekend was bij de rechters en bij de deskundigen. Ook was het al in een besloten zitting aan Bart van U. voorgehouden. ,,En als de advocate het had gewild, had ze het gewoon ter sprake kunnen brengen,'' zegt een woordvoerder.