Nabestaanden van mensen die zichzelf van het leven hebben beroofd, blijven vaak achter met dezelfde vraag: waarom, waarom, waarom?
Volledig scherm
PREMIUM
Nabestaanden van mensen die zichzelf van het leven hebben beroofd, blijven vaak achter met dezelfde vraag: waarom, waarom, waarom? © ShutterStock

Nabestaanden van zelfdoding blijven vaak achter met dezelfde vraag: ‘Hoezo is jouw dood beter voor mij?!’

Het is donderdag een jaar geleden dat PVV-raadslid Willie Dille zichzelf van het leven beroofde na een wanhopige post op Facebook over bedreiging uit moslimhoek. Vragen bleven onbeantwoord, zoals bijna altijd bij zelfdoding.

‘Als je geliefde een einde aan zijn of haar leven maakt dan raakt je dat in je eigen zijn. Ik bedoel, als iemand een hartinfarct krijgt of een auto-ongeluk, God verhoede het en het is geen wedstrijd in leed, maar dan heb je daar als ouder, partner of kind geen verantwoordelijkheid voor. Maar bij zelfdoding speelt dat het je persoonlijke relatie direct raakt en dat je met duizend vragen blijft zitten. Dat is voor mij de kern van het verschil bij achterblijvers na een overlijden door ziekte, ouderdom of ongeluk of een overlijden door zelfmoord.”

 1. Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bedden’
  PREMIUM

  Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bed­den’

  Met een even onverwacht als opvallend statement mengt waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag zich in de discussie over de sluiting van het Bronovoziekenhuis. Nu alleen al een kleine 200 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen, afkomstig uit de hofstad en omliggende gemeenten, vindt Remkes het géén goed idee om de intensive care van het ziekenhuis in Benoordenhout te heropenen.
 2. Vakantieparken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een appartement driehoog’
  PREMIUM

  Vakantie­par­ken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een apparte­ment driehoog’

  Terwijl elders in het land vakantieparken en campings op slot zijn gegaan, kun je in Den Haag en omliggende gemeenten nog gewoon een vakantiehuisje boeken. Restaurants, zwembaden en andere voorzieningen op de parken zijn wel gesloten, maar chaletjes zijn nog steeds verkrijgbaar. Er zijn minder gasten vanwege het coronavirus, maar de parken zijn niet leeg. ,,De gasten komen vooral voor de rust.’’ Hoe verantwoord is dat?

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag