Volledig scherm
PREMIUM
© AD/HBO fotobewerking

Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoeristen kopen ijsje en gaan weer weg’

OvertoerismeVakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 2 van deze serie over ‘overtoerisme’. Sinds de stad figureert in tv-serie Game of Thrones, kan het toch al drukke Dubrovnik de drommen toeristen nauwelijks meer aan. De ‘parel van de Adriatische zee’ dreigt zijn status als Unesco Werelderfgoed kwijt te raken en kwam in actie.

,,Kijk, kijk!’’ Pedro Girart (15) stoot zijn zus aan als hij tijdens de wandeltour door de oude stad van Dubrovnik de Jezuïetentrappen ontwaart. Candela (17) slaakt een vreugdekreetje en grijpt haar broer bij de arm. ,,Shame! Shame! Shame!’’, scanderen de Argentijnse pubers spontaan in koor.

Voor wie nooit naar Game of Thrones gekeken heeft: de Jezuïetentrappen waren het decor van een legendarische scene in de hitserie. Koningin Cersei, een van de hoofdrolspeelsters, wordt daarin poedelnaakt de trappen afgestuurd terwijl ze door sensatiebelust gepeupel met vieze dingen wordt bekogeld. 

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.