Volledig scherm
PREMIUM
© Eveline Rethmeier

Bewoners ruimen troep toeristen op: 'Voortuin verandert anders in afvalberg’

Cinque TerreVakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 5 van deze serie over ‘overtoerisme’

,,Een perzikpit, een blikje sinas en twee flesjes water. En dit is van een half uur, hè?” Giuseppe Giacinto (85) haalt met zijn plastic handschoenen de hortensia struik voor zijn huis leeg. Hij woont heel zijn leven al in Riomaggiore. De laatste tien jaar is voor Giacinto een grens overschreden. Druk is te druk geworden. ,,In de winter is het hier geweldig, dan komen wij bewoners ook allemaal weer buiten, maar op dit soort dagen blijven we binnen. Je komt er niet doorheen. Het staat helemaal vast.” Hij gooit het verzamelde afval in een afvalbak een paar meter verderop. ,,Ik blijf het een paar keer per dag doen, anders is het hek pas echt van de dam. Dan verandert mijn voortuin in een afvalberg.”

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.