Volledig scherm
PREMIUM
© Thijs Kettenis

Woeste Michalis schoot drone uit de lucht: Santorini moet grenzen stellen

Vakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 4 van deze serie over ‘overtoerisme’. Ineens had hij het gehad, een jaar geleden. Wéér zo’n ellendige drone die boven zijn huis zoemde. Hij pakte een geweer en schoot het ding uit de lucht. ,,Ze kijken gewoon bij je naar binnen! Het is schaamteloos’’, fulmineert de 60-jarige Michalis Ermogenis strijdbaar. Hij moet binnenkort voor de tweede keer voorkomen, maar maakt zich geen zorgen. ,,We moeten een grens stellen.’’

Maar eigenlijk is die grens wat Michalis betreft allang overschreden op Santorini. Het Griekse eiland krijgt almaar meer toeristen te verstouwen. Het aantal groeide met 66 procent in vijf jaar, tot jaarlijks zo’n 2 miljoen. Het aantal cruiseschepen is inmiddels beperkt, maar op hoogtijdagen brachten de drijvende gevaartes maar liefst 18.000 toeristen het eiland op (en dat terwijl Santorini maar 15.000 inwoners kent). Allemaal komen ze voornamelijk voor hét hoogtepunt: de fenomenale zonsondergang boven het dorpje Oia. Dat ligt bovenop de caldera, de rotsrand die zo’n 3500 jaar gelden gevormd is na een van de grootste vulkaanuitbarstingen ooit ter wereld. De zakkende zon kleurt de witgekalkte huisjes eerst geel, dan blauw en vervolgens dieprood. Het fotogenieke spektakel was altijd al populair, maar de extreme groei van de afgelopen jaren is toe te schrijven aan slechts één verschijnsel: Instagram. Santorini geldt met ruim 5,5 miljoen vermeldingen als een van de meest Insta-genieke bestemmingen ter wereld.

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.