Zorgen om de Zaanse Schans: reuzenklomp is toeristenmagneet

overtoerismeVakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 1 van deze serie over ‘overtoerisme’: cultureel erfgoed of toeristenfuik? Bij de Zaanse Schans, waar het inmiddels zo druk is dat de winkels even op slot moeten, woedt het debat al jaren. 

Er zijn fotogenieke molens, pittoreske huisjes en schilderachtige steigers, maar dé toeristenmagneet van de Zaanse Schans is de weerbestendige reuzenklomp bij de winkel van Kooijman Souvenirs & Clogs. Geen minuut gaat er in het minidorpje voorbij, of een Japans gezin, Spaans setje of Israëlische vriendinnenclan hijst zich in de houten kolos. Ja, tot in Fukuoka moeten er klompfoto’s bij de verjaardagsvisite rondgaan.

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.