Volledig scherm
PREMIUM
Minister Edith Schippers (VWS) bezocht in augustus het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen in Rio. © ANP

'Goud halen ook bij Paralympics zwaar'

Gehandicaptensport is volgens minister Schippers, aanwezig bij de Paralympics, de laatste jaren naar een veel hoger plan getild. ,,Je ziet het topsportgehalte er nu vanaf druipen."

Volledig scherm
© anp

Sportminister Edith Schippers is in Rio om onze topsporters toe te juichen tijdens de Paralympics. Die zijn qua aantal behaalde medailles al een groter succes voor Nederland dan de gewone Olympische Spelen.

Toch krijgen de Paralympics aanzienlijk minder aandacht van de media. Ook is er kritiek dat het, met zoveel verschillende disciplines, wel erg makkelijk is om eremetaal binnen te slepen voor sporters.    

Wat vindt u van de verschillen tussen de reguliere Olympische Spelen en de Paralympics?
,,Ik zou vooral de overeenkomsten tussen de evenementen willen benadrukken: het gaat in beide gevallen om topsport. Maar nu is ook rondom de Paralympics de professionaliseringsslag definitief gemaakt. De hele wereld, zeker Nederland, heeft daar de afgelopen jaren in geïnvesteerd. U moet dan denken aan trainingsschema's, de wijze van trainen en begeleiden."  

Ook een gesloten land als China maakt slagen, valt in Rio op.
,,In veel landen zijn gehandicapten weggestopt. Daar schaamden families zich voor. Dat wordt echt beter: de Paralympics laten zien wat mogelijk is, die emancipatie is enorm."