Dubieuze goal in heenwedstrijd beslissend: Zwitserland naar WK

VideoDe onterechte penalty die Ricardo Rodriguez donderdag benutte in de heenwedstrijd tussen Noord-Ierland en Zwitserland is beslissend gebleken. In de return op een blubberig veld in Basel werd vandaag niet gescoord (0-0), waardoor Zwitserland naar het WK gaat.

De Roemeense scheidsrechter Ovidiu Hategan gaf donderdag een strafschop nadat Corry Evans de bal niet met zijn arm maar met zijn rug had geblokt. Rodriguez maakte vanaf elf meter geen fout. Het bleek de enige treffer in de twee confrontaties tussen beide landen. Diezelfde Rodriguez redde vandaag zijn ploeg door in de absolute slotfase de bal op miraculeuze wijze van de doellijn te halen.

Zwitserland won negen van de tien kwalificatiewedstrijden maar belandde toch in de play-offs omdat groepswinnaar Portugal nog beter presteerde. Noord-Ierland eindigde ook als tweede in de poule, op respectabele achterstand van wereldkampioen Duitsland. Zwitserland plaatst zich voor de elfde keer en voor de vierde keer op rij voor een WK. Nooit kwam de ploeg verder dan de kwartfinales.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP

Bekijk de samenvatting van het eerste duel met de cruciale penalty: