Geen Buffon op WK; wel Zlatan?

Het had zo mooi kunnen zijn voor hem. Gianluigi Buffon, dan 40 jaar, die na een imposante loopbaan afscheid neemt tijdens een wereldkampioenschap voetbal. Het WK volgend jaar in Rusland had zijn zesde kunnen zijn. Een unicum. Maar zo ver komt het dus. Buffon bleef gisteravond met Italië in Milaan steken op 0-0 tegen Zweden dat daardoor wél naar het WK gaat.

Door Daniël Dwarswaard

Buffon toonde zich een voorbeeldprof. Eerst waren er de felicitaties voor de Zweedse spelers en toen kwamen de tranen. Zwaar geëmotioneerd vertelde Buffon, die aan het einde van het seizoen definitief stopt bij zijn club Juventus, tegen de Italiaanse televisie dat zijn interlandcarrière er nu op zit. Over het missen van het WK zegt hij tegen alle Italianen: ,,Het spijt mij. Het spijt ons. We hebben voor heel het land gefaald. Ik wens jonge doelmannen Gianluigi Donnarumma en Mattia Perin veel succes. Ik hoop niet dat ze me teleurstellen.’’

Volledig scherm
Zlatan Ibrahimovic en Gianluigi Buffon. © Reuters, Epa

poll

Zweden moet Zlatan meenemen naar het WK

  • Ja, een icoon als Ibrahimovic hoort op het WK (65%)
  • Nee, hij is niet voor niets gestopt als international (35%)
7360 stemmen

Zweden gaat dus wél naar het WK. Met een beperkt elftal hielpen zij na Oranje dus ook Italië in crisis. De kwalificatie stond bol van het geluk, maar steeds toonde het elftal van bondscoach Janne Andersson een enorme teamgeest. Ook opvallend: de laatste twee WK’s ontbrak Zweden terwijl sterspeler Zlatan Ibrahimovic toen nog deel uitmaakte van de selectie.

De Zweedse spits stopte met zijn interlandcarrière, maar zou hij voor een WK zich weer beschikbaar stellen? De bondscoach moet wel heel sterk in zijn schoenen staan om een eventuele sollicitatie van Zlatan te weigeren.

Lees hier de column van Hugo Borst van gisteren nog eens terug. Ook hij breekt een lans voor Ibrahimovic op het WK.

Bekijk hieronder de samenvatting nog eens terug van Italië - Zweden.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
Zlatan Ibrahimovic eerder in actie tegen Italië. © REUTERS
Volledig scherm
Victor Lindelof troost Gianluigi Buffon. © EPA