Volledig scherm
© REUTERS

Pokémon Go heeft volledige toegang tot Google-account

Pokémon Go is in minder dan een week tijd uitgegroeid tot een wereldwijde hype. Maar aan dit populaire spel kleeft ook een duistere kant: Niantic, de ontwikkelaar van Pokémon Go, krijgt bij sommige spelers automatisch volledige toegang tot hun Google-account.

Doordat Pokémon Go volledige toegang heeft tot je Google-account, is het een gigantisch beveiligsrisico, stelt Adam Reeve. Reeve is één van de beveiligingsexperts die dit ontdekte. 

Met deze toegang kan Niantic namelijk veel meer dan je misschien zou willen. Om het spel te spelen heeft het bedrijf je locatiegegevens nodig, die via GPS worden opgevraagd. Maar het bedrijf kan in theorie ook onder meer e-mails lezen, e-mails namens de gebruiker versturen, zoekopdrachten en de Chrome-geschiedenis bekijken.

'Niet nodig'

Volgens Reeve heeft Niantic deze gegevens helemaal niet nodig, zelfs niet als een gebruiker wil inloggen met Google. ,,De ontwikkelaar heeft zelf in de hand waar deze toegang toe nodig heeft'', aldus de beveiligingsexpert. ,,Het beste is om om het minimale te vragen dat je daadwerkelijk nodig hebt, bijvoorbeeld eenvoudige contactinformatie.''

Tot nu toe zijn er geen berichten dat Niantic de informatie daadwerkelijk gebruikt. Overigens is het mogelijk om de toegang tot het Google-account aan te passen via een website van Google zelf. Zodra de toestemming wordt ingetrokken, wordt de gebruiker uitgelogd bij Pokémon Go, maar het blijft mogelijk om het spel te spelen.

Pokémon Go

Pokémon Go werd op 6 juli gelanceerd in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië. In het mobiele spel kunnen gebruikers de bekende dieren vangen door in de echte wereld naar ze op zoek te gaan.

Het spel is nog niet in Nederland beschikbaar, maar veel gebruikers kunnen Pokémon Go toch spelen door het via een omweg te downloaden. Volgens The Wall Street Journal komt het spel echter binnen enkele dagen ook naar Europa en Azië. 

poll

Hoe betaal jij jouw smartphone?

Hoe betaal jij jouw smartphone?

  • In combinatie met een abonnement (28%)
  • Gewoon los gekocht in de winkel (39%)
  • Tweedehands (7%)
  • Online via een webshop (17%)
  • Ik heb geen smartphone (9%)
5525 stemmen