Volledig scherm
Arbeidsmigrantenflats in Bodegraven © Hans van Kralingen

Ondernemers unaniem tegen wooncomplexen op bedrijventerrein

Een collectief van zo’n vijftig ondernemers is fel tegen het wijzigen van het bestemmingsplan om wonen mogelijk te maken op bedrijventerreinen. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil dat doen, om wooncomplexen voor arbeidsmigranten te kunnen realiseren. 

Het Ondernemers Collectief Bodegraven (OCB) stuurt woensdag een brief naar de gemeente waarin zij laat weten tegen het wijzigen van het bestemmingsplan te zijn en juridische stappen te overwegen. Ook vinden de ondernemers het een gemiste kans dat zij niet bij de plannen betrokken zijn.

,,Het gaat ons niet om de arbeidsmigrantendiscussie. Wij zijn puur tegen de omzetting van het bestemmingsplan om bewoning mogelijk te maken. Wonen op een bedrijventerrein mag nu alleen op de Italiëweg, in de panden waar van oudsher wordt gewoond. Voor de rest krijg je nergens toestemming. Een plan om nu ruim 900 man te laten wonen op een bedrijventerrein staat hier haaks op”, laat voorzitter Peter Domburg weten. Ook staan de plannen in groot contrast met de laatste ontwikkelingen op de bedrijventerreinen: recent zijn die namelijk voorzien van camerabewaking en is betaald parkeren ingevoerd.

Uitstraling

De ondernemers vrezen voor de uitstraling van de bedrijventerreinen, de waarde van de omliggende panden en vragen zich af hoe de gemeente kan garanderen dat dit niet voor overlast zorgt. ,,We zijn zeer verrast door de plannen die wij uit de krant moesten vernemen en vinden het een gemiste kans van de gemeente dat dit niet van te voren met ons is besproken”, aldus Domburg.

De leden hebben daarom tijdens een vergadering op dinsdagavond 6 november unaniem besloten dat zij tegen het wijzigen van het bestemmingsplan zijn om wonen op de bedrijventerreinen mogelijk te maken. Ook is er budget vrijgemaakt om indien nodig juridische stappen tegen de gemeente te ondernemen.

De OCB is de grootste ondernemersvereniging van Bodegraven en vertegenwoordigt zo’n vijftig (grote) bedrijven op de bedrijventerreinen Groote Wetering, Broekvelden en de Dronenhoek. Ook grote kaasbedrijven als Van der Sterre en Vepo Cheese zijn lid van het collectief.