Volledig scherm
In Bodegraven wordt gevreesd voor de komst van een ‘Polenhotel’. © Eric Taal

Ongeloof en zorgen over 'Polenhotels' in Bodegraven

In de Bodegraafse wijk Weideveld is met ongeloof gereageerd op de plannen voor twee wooncomplexen voor in totaal 940 arbeidsmigranten. Vele bewoners van de nieuwbouwwijk, die grenst aan de plek, vrezen voor overlast en zijn ontstemd over de gang van de zaken en de omvang van het complex.

In een besloten Facebookgroep van Weideveld regende het vanochtend reacties. Een van de inwoners met zorgen is Rianka Koolstra. ,,Ik snap dat de gemeente het een goed plan vindt: het kost hun niks en de arbeidsmigranten verdwijnen uit het centrum. Maar wat gaan de bewoners straks doen in hun vrije tijd? Ik vrees voor overlast in het nabijgelegen Limespark waar mijn kinderen graag spelen." Andy Schonewille deelt die zorg: ,,Ik ben tegen een complex aan de rand van een nieuwbouwwijk. Nu spelen er kinderen in het Limespark, straks heb je er vijfhonderd bierdrinkende Polen. Het heeft geen toegevoegde waarde voor Bodegraven. Ook maak ik me zorgen over de veiligheid van mijn bedrijf dat vlakbij is gevestigd."

Verbaasd

J. Langerak heeft net een nieuwbouwwoning in de buurt van het complex op Groote Wetering gekocht. ,,Ik ben aan alle kanten verbaasd. Het is superzonde: de wijk is groen en weids opgezet en nu ligt er een plan voor een gigantisch complex. Dit past niet binnen Bodegraven, er zijn daar geen faciliteiten zoals een kroeg of supermarkt, en een complex naast de A12 vind ik niet menselijk voor de bewoners. Ik ben positief ingesteld: de plannen weerhouden me niet om binnenkort naar de notaris te gaan. Maar het speelt wel door mijn  hoofd: mocht het escaleren, hoe kan je je huis dan ooit verkopen?"

Ook bij het wijkteam Zuid viel het nieuws vanochtend rauw op het dak. ,,Dit roept weerstand op en de communicatie ook: eerst staat het in de krant en pas uren later krijg je een brief van de gemeente. Vanmorgen schrok ik, inmiddels ben ik na een gesprek met de wethouder iets gerustgesteld", vertelt Rina Hampel, inwoonster van Weideveld en lid van het wijkteam. 

Uitleg

Het wijkteam is gistermiddag direct met wethouder Knol en de projectleiders van de gemeente in gesprek gegaan. ,,We gaan ons hier sterk voor maken: er komt daarom een dezer dagen een extra brief van de gemeente met uitleg en zeer binnenkort een voorlichtingsavond waar mensen hun emoties kunnen uiten. Die emoties zijn er. Er speelt hier van alles: mensen krijgen geen vergunning voor een carport, maar wel een Polenhotel in hun achtertuin. Ook komt er een klankbordgroep waarbij inwoners, de politie en de Omgevingsdienst Midden-Holland kunnen meedenken en -praten. Ook bij inwoners in andere delen van Bodegraven, zoals Broekvelden leeft dit.”

De datum voor de voorlichtingsavond volgt later. Op 31 oktober is een inspraakavond bij de gemeenteraad, de commissie buigt zich er 14 november over en de raad 21 november.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.