Coalitie en ChristenUnie-SGP Rotterdam sluiten zomerakkoord

UpdateDe coalitie in Rotterdam heeft met de ChristenUnie-SGP overeenkomst bereikt over het zomerakkoord. Daardoor blijft het college van b en w in het zadel en is een crisis aan de Coolsingel afgewend.

De deal tussen coalitie en CU-SGP werd zoals verwacht goedgekeurd door de betrokken fracties. ,,Hierdoor is de stabiliteit en continuïteit van dit stadsbestuur gegarandeerd’’, zegt D66-wethouder Adriaan Visser (financiën).

De coalitie was de meerderheid kwijt, nadat Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal verkaste naar Nida. Dat zou grote gevolgen hebben voor het beleid van het huidige college. Ook de voorjaarsnota en de begroting zouden op de tocht komen te staan. Nu CU-SGP de coalitie steunt, is die druk van de ketel.

Volledig scherm
Setkin Sies (ChristenUnie-SGP): 'Dit is goed nieuws voor de armen in de stad'. © RV

Stabiliteit

Nourdin el Ouali on Twitter

Alles wat in #zomerakkoord staat is beter, dan hoe het was. #Thnx2Mo #GiveMeSomeMo #raad010 #MaarIkBemoeiWel

,,Dit is goed nieuws voor de tienduizenden armen in de stad. Tevens zorgt het voor stabiliteit van het bestuur zodat belangrijke beslissingen kunnen worden genomen’’, zei Setkin Sies, voorman van de ChristenUnie-SGP.

Zo komt er 2 miljoen euro voor schuldhulpverlening. Het ‘Jeugd-tegoed’ op de Rotterdampas gaat van 160 naar 275 euro. Het AOW-tegoed, ook uit te geven via de Rotterdampas, gaat van 300 naar 375 euro. Verder wordt onder meer ook de geplande woningbouw in Park de Twee Heuvels in IJsselmonde teruggebracht. Met het akkoord is in totaal 16,4 miljoen euro gemoeid, waarvan 13,5 miljoen wordt besteed aan bestrijding van armoede.

Eerder nog stelde de CU-SGP dat er ook concessies gedaan moesten worden op gebied van integratie. Dat is achterwege gebleven.

Leefbaar-fractievoorzitter Ronald Buijt: ,,Rotterdammers willen geen gedoe, maar een stadsbestuur dat haar verantwoordelijkheid neemt. Met dit akkoord is de continuïteit van het stadsbestuur gewaarborgd. Ons beleid op het gebied van veiligheid, integratie en lastenverlaging blijft staan als een huis. Ook aan ons belangrijke Plan Oost verandert niets.’’

Oppositie

Quote

Het is een bloody shame

Leo de Kleijn (SP)

De oppositie wil zo snel mogelijk het naadje van de kous weten over het zomerakkoord tussen de coalitie en CU-SGP. ,,We hebben nog helemaal niks’’, zegt SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn. ,,Morgen hebben we een debat over de voorjaarsnota, maar we kunnen ons totaal niet voorbereiden. Het is een bloody shame.’’

Hij noemt de overeenkomst een ‘het loopt af met een Sieser-akkoord’. ,,Als ik niet op tijd tekst en uitleg heb, dan gaan we niet in debat. Dan gaan we weg. Zo simpel is het. De hele raad moet worden geïnformeerd, ook de oppositie. Dan zoeken ze het maar uit met de 23 raadsleden van de coalitie plus CU-SGP.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam