Volledig scherm
Setkin Sies ontpopt zich in de nadagen van zijn carrière tot sleutelfiguur. Jeroen van der Lee (links) is woedend en noemt hem een ‘judas’. © Frank de Roo

'Lieve beer' is plots gruwel voor de oppositie

ZomerakkoordHij geldt als de ‘redder van het stadsbestuur’, maar de oppositie kan het bloed van Setkin Sies wel drinken. Wie is hij eigenlijk?

Quote

Ook zijn zussen zijn maat­schap-pe­lijk betrokken, het zit echt in de familie

Mark de Boer

,,Een lieve beer, echt een fijn mens’’. Het zijn zomaar gedachten die Leefbaar-raadslid Bart-Joost van Rij te binnen schieten als hem wordt gevraagd naar Setkin Sies, de fractieleider van de Rotterdamse ChristenUnie-SGP.

Andere kenmerken die coalitiepartijen noemen: Sies is onverstoorbaar, een man van principes én de inhoud. Iemand die belang hecht aan een betrouwbare overheid en wars is van politieke spelletjes.

Dat zijn mooie woorden.

Bij de - vooral linkse - oppositie is Sies minder populair, blijkt in de tuin van het stadhuis. ,,Een judas!’’, briest Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren, terwijl hij een trekje neemt van zijn sigaret. ,,Hij verkoopt zijn ziel voor dertig zilverlingen. Hij doet alles om zijn partij te profileren. Redder van het stadsbestuur? Hou toch op!’’

Gevierd

Hoe dan ook, Sies (44, getrouwd, drie dochters) staat dezer dagen in de schijnwerpers. Gevierd bij de coalitie (Leefbaar , CDA en D66), beschimpt aan de andere kant. Want het feestje van de oppositie gaat niet door. Omdat de eenmansfractie van Sies overstapt naar de coalitie - in ruil voor miljoenen extra voor armoedebeleid - is de oppositie na een week alweer de meerderheid kwijt

Wie is deze Sies eigenlijk? In ieder geval iemand die opereert in de nadagen van zijn politieke carrière, want onlangs kondigde hij aan na acht jaar te stoppen als raadslid. ,,Omdat ik meer in de praktijk bezig wil zijn’’, vertelde hij. Dat was toen geen groot nieuws. Misschien zijn zijn ouders nog wel bekender, namelijk Clara en Sjaak Sies: oprichters van de Voedselbank en nu bezig met de gaarkeuken. Grote projecten, voor Rotterdammers die in de knel zitten.

Prediken

Want zoveel is duidelijk: Sies komt voort uit een zeer sociaal bewogen christelijk gezin uit Rotterdam-Zuid. ,,Er zijn voor je naasten, dát is hun kerk. Niet enkel zondag naastenliefde prediken, maar er ook in het dagelijkse leven mee aan de slag gaan,’’ zegt partijgenoot Mark de Boer, directe medewerker van de fractievoorzitter. ,,Ook zijn zussen zijn maatschappelijk betrokken, het zit echt in de familie.’’

Sies begon als jongerenwerker in de door sociale problemen geteisterde Milinxbuurt. Daar bestierde hij welzijnsclub Youth for Christ, die veel Antilliaanse jongeren trok. Een ambacht leren, of ze aan een diploma helpen – Sies was dag in dag uit bezig om de straatjongeren op het rechte pad te krijgen. In 2009 ging hij de politiek in. ‘Om een brug te slaan tussen de straat en de raadszaal’, vertelde hij toen.

Maar Sies heeft de straat nooit vaarwel gezegd. Hij blijft zich buiten de raad inzetten om Rotterdammers ‘te verbinden’. Bijvoorbeeld met zijn project Rotterdam United, een netwerk van ‘Rotterdamse kerken en christelijke platformen’.

Opvallend was zijn actie afgelopen maart, toen hij samen met andere Rotterdammers een menselijk schild vormde rond de Essalam Moskee in Feijenoord. Dit naar aanleiding van een aanslag op een moskee in Canada. ,,Het moet niet kunnen in Rotterdam dat mensen angstig zijn om naar een moskee te gaan’’, aldus Sies over de solidariteitsactie. Saillant, omdat de ChristenUnie in Rotterdam is verbonden met de SGP, de partij die de islam een ‘bedreiging’ noemt. Maar daar trekt Sies zich niets van aan.

Gekscherend

Het was dan ook nog niet zo lang geleden dat Sies in Leefbaar-kringen gekscherend ‘Setkin el Siesi’ werd genoemd. Mede vanwege zijn forse baard.

Inmiddels zijn Sies en Leefbaar Rotterdam uitstekende vrienden. Zeker nu Sies heeft verklaard zich te schikken naar het strenge integratiebeleid van dit stadsbestuur.

Volledig scherm
Robert Simons, Leefbaar Rotterdam © RV

‘Sloper deelgemeenten’ Robert Simons wordt nieuwe wethouder

Hij wordt binnen de partij gezien als ‘een denker’, en eentje die staat ‘aan de hardere kant van Leefbaar’. Het belangrijkste politieke wapenfeit van Robert Simons (54): het ontmantelen van het deelgemeentebestel. Als raadslid voor Leefbaar Rotterdam was hij de drijvende kracht achter de afschaffing van de deelgemeenten, die zijn vervangen door de veel minder machtige gebiedscommissies.

Zijn naam kwam gisteren uit de hoge hoed. Fractievoorzitter Ronald Buijt meldde officieel in de gemeenteraad, nadat het nieuws al circuleerde op ad.nl, dat Simons donderdag wordt voorgedragen als vervanger voor de opgestapte Ronald Schneider. Hij neemt dezelfde portefeuille over: integratie en stedelijke ontwikkeling.

Simons leidde eerst een varend bestaan, waarna hij bestuurskunde ging studeren. Van 2006 tot 2014 was hij raadslid. Later werd hij partijvoorzitter. Simons werkt als ‘hoofd vergunningen’ bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Afgezien van zijn capaciteiten, die binnen Leefbaar vanzelfsprekend worden geroemd, speelt mee dat hij beschikbaar is. Na zijn wethouderschap van acht maanden mag hij terugkeren bij zijn oude werkgever. Vandaag kunnen raadsleden hem ondervragen over zijn kandidatuur.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam