Volledig scherm
Beveiligingsmaatregelen rondom het Binnenhof en Paleis Noordeinde voorafgaand aan Prinsjesdag. © ANP

Den Haag is vandaag een vesting vanwege Prinsjesdag

Den Haag is op deze Prinsjesdag veranderd in een vesting met zichtbare en onzichtbare verdedigingswerken om de kans op een aanslag of een actie van een fanaat zo klein mogelijk te houden.

,,Het is een evenement met een hoog risico. Er staat symbolisch veel op het spel. Dus er wordt extra goed gekeken of er signalen zijn die erop duiden dat er iets zou kunnen gebeuren. Mensen die als risicovol worden gezien, kunnen onder extra monitoring worden geplaatst. Al zal de AIVD dat nooit toegeven’’, zegt Jelle van Buuren van het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden.

Blokkades

Volledig scherm
De Nationale Politie heeft in aanloop naar Prinsjesdag op de Hofweg stevige hekken geplaatst. De hekken met stopwerking, zoals ze worden genoemd, worden ingezet tegen aanslagen met voertuigen. © ANP

De zichtbare maatregelen zijn dit jaar wel degelijk aangepast. ,,Bij mij voor de deur wordt nu een roadblock geplaatst’’, zegt terreurdeskundige Rob de Wijk. ,,Die waren er vorig jaar niet.’’ Aanslagen zijn van karakter veranderd. Zware explosieven en vuurwapens hebben plaatsgemaakt voor huis-tuin-en-keuken terreurwapens als bestelbusjes en keukenmessen. Speciale hekwerken moeten vandaag busjes en vrachtwagens weren. Doordat politie en veiligheidsdienst geen sporen van wapens meer kunnen traceren, zijn terroristische aanslagen moeilijker dan voorheen te detecteren. Het enige wat resteert is het volgen van potentiële verdachten.

Vandaag zal er grondig worden gefouilleerd. Burgemeester Krikke waarschuwde bezoekers al eerder om niet met grote rugzakken te komen, omdat het dan lastig wordt om tijdig door de controles te komen.

Vorig jaar – met de vrachtwagenaanslag in Nice nog vers in het geheugen - werden toegangswegen in Den Haag versperd door dwars geparkeerde vrachtwagens. Gisteren zijn op tal van plaatsen zware metalen barricades met slagbomen geplaatst. Het is onmogelijk om met een auto in de buurt van het Binnenhof te komen.

Spotters

Ook terrorismedeskundige Rob de Wijk denkt dat naast de roadblocks dit jaar ook de onzichtbare maatregelen zijn opgevoerd. ,,Dat denk en hoop ik. Maar alleen de AIVD weet van die onzichtbare maatregelen.’’

Op straat lopen spotters rond, die getraind zijn in het waarnemen van afwijkend gedrag. Er is toezicht met camera’s, vanuit de lucht en vanaf daken.

Veiligheidsdiensten in onze buurlanden zijn al weken gespitst op onze Prinsjesdag. Iedere aanwijzing die linkt naar Den Haag of deze dag wordt extra goed bekeken en doorgespeeld. Van Buuren: ,,De informatieuitwisseling is structureel, maar nu wordt ook heel specifiek de vraag uitgezet om de systemen nog eens goed door te nemen op verwijzingen naar Den Haag en deze datum.’’

De verhoogde veiligheid wordt zo min mogelijk gecommuniceerd om het open karakter van Prinsjesdag niet aan te tasten. De AIVD zegt in reactie altijd alert te zijn, volgens de dienst is het het dreigingsniveau niet veranderd.

Volledig scherm
© ANP