Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (VVD) © ANP

Coalitie geeft niets toe op hoofdpijndossier dividendtaks

Algemene BeschouwingenDe regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn niet van plan een millimeter te wijken na alle kritiek van de oppositie op het kabinetsvoornemen de dividendbelasting af te schaffen. Tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen vielen alle negen oppositiepartijen het kabinet hard aan op dit voornemen.

De regeringscoalitie blijft erbij dat de maatregel – die buitenlandse aandeelhouders ten goede komt en de schatkist bijna 2 miljard euro kost – nodig is om te voorkomen dat grote bedrijven Nederland verlaten. Ook zijn ze bang dat de belasting in de toekomt sowieso door de rechter van tafel wordt geveegd, omdat er veel rechtszaken tegen worden gevoerd.

De oppositie verwijt het kabinet juist aan de leiband van die grote bedrijven te lopen. ,,Ik ben niet tegen grote bedrijven. Ze zijn van harte welkom. Maar dan wel om zich aan onze wet te houden en niet om ons de wet voor te schrijven,’’ zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Verwijten

Het debat werd ontsiert door harde verwijten over en weer tussen partijen. Zo riepen PVV-leider Geert Wilders en Denk-voorman Tunahan Kuzu naar elkaar ‘op te rotten uit dit land’. D66-voorman Alexander Pechtold werd boos nadat Wilders een verwijzing maakte naar de verbroken relatie met Pechtolds vriendin die onlangs breed werd uitgemeten in de pers. Wilders noemde Pechtold daarop hypocriet omdat hij in het verleden ook kritiek had op de levenswandel van PVV-Kamerleden.

CDA-leider Sybrand Buma zei zich te ergeren aan het debat: ,,Er zijn grenzen overschreden. Collega’s die elkaar toeroepen op te rotten of op een gemene manier elkaars privéleven in het debat fietsen. Dit debat wordt op scholen uitgezonden. Ze verliezen we allemaal.’’

Verder kreeg VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff veel kritiek op zijn voorstel om criminaliteit in probleemwijken harder te straffen. Ook regeringspartners vinden dat rechtsongelijkheid. Dijkhoff vindt echter dat het kabinet het idee – dat al in Denemarken praktijk is – moet onderzoeken. ,,Het is bedoeld om mensen in wijken die al veel last hebben van bijvoorbeeld drugsrunners beter te beschermen.’’

Lees alle ontwikkelingen op dag 1 van de Beschouwingen hieronder terug.