Volledig scherm
Lilian Marijnissen, Jesse Klaver (Groenlinks) en Lodewijk Asscher (PVDA) tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen © ANP

Hele oppositie: onderzoek alternatieven voor verbeteren vestigingsklimaat

De voltallige oppositie, inclusief de SGP, wil dat het kabinet alternatieven op een rijtje zet waarmee Nederland als vestigingsland aantrekkelijker wordt voor bedrijven. Het kabinet stelt dat het vestigingsklimaat beter wordt door het afschaffen van de dividendbelasting, waar de oppositie mordicus tegen is.

,,Het kabinet rijdt met hoge snelheid op een muur af. Ik wil tegen de minister-president zeggen: doe het niet. Kijk naar de alternatieven”, zeg GroenLinks-leider Jesse Klaver, die daarvoor een motie indiende.

Dat PVV, GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en Forum voor Democratie zich achter de motie scharen, werd verwacht. De SGP, die doorgaans regeringsbeleid steunt, heeft lang getwijfeld. Volgens partijleider Kees van der Staaij zijn de argumenten die premier Mark Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft ingebracht niet overtuigend en zijn de kosten van het afschaffen te hoog zijn.

De motie is kansloos. Premier Rutte heeft al gezegd dat er volgens hem geen alternatieven zijn waarmee bedrijven in Nederland kunnen worden gehouden.