Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

Premier Rutte: dat lekken begint te wennen, maar is niet goed

Oppositiepartijen zijn er bepaald niet over te spreken dat een groot deel van de Prinsjesdagstukken opnieuw voortijdig is gelekt. De stukken lagen dit jaar al op straat voordat de Kamerleden ze zelf hadden ontvangen. Premier Mark Rutte bekent dat het begint te wennen, maar benadrukt wel dat het niet goed is. 

SP-Kamerlid Ronald van Raak liet zich gisteravond al in sterke bewoordingen uit het over lekken van de cijfers over volgend jaar. ,,De moraal op de ministeries is zoek. Mensen die lekken zouden achter de tralies moeten."

D66-leider Alexander Pechtold verzocht Van Raak nog mildere woorden te gebruiken, maar daar wilde de SP'er - die zich elk jaar opwindt over lekken van Prinsjesdagstukken - niets van weten. Hij verdenkt de ministeries ervan de stukken 'doelbewust' te lekken. Partijgenoot Peter Kwint spreekt van 'totale minachting voor het parlement.'

Ook andere partijen plaatsen vraagtekens bij de hele gang van zaken. De PvdA benadrukt dat ook politici of anderen gelekt kunnen hebben.

Kamerleden kregen vanavond - na enige vertraging door een foutje met de usb-sticks - de cijfers voor het eerst te zien. Tekenen voor geheimhouding is een vereiste. 

De oppositie verzocht het kabinet gisteren de cijfers direct te delen met de Kamer, aangezien de koopkrachtcijfers al waren gelekt. Maar daar was geen meerderheid voor: 46 stemmen voor, 73 tegen het voorstel van de SP. 

Het went

Premier Mark Rutte zei vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat hij went aan het uitlekken van de stukken. ,,Dat is niet goed'', zei hij daarbij, waardoor hij er zich toch weer iedere keer 'heel boos over' over maakt. De minister-president is geneigd de dader niet onder ambtenaren, maar onder politici te zoeken.

Rutte vond dat Van Raak 'een beetje uit de bocht vloog'. ,,Als er gelekt wordt, zijn dat doorgaans politici'', aldus de premier, die geen aanwijzingen zegt te hebben over waar het lek zit. ,,Maar het schip van staat lekt meestal van de bovenkant.''

Lees hier alles wat we weten over de Prinsjesdagstukken.