Klaver: Er breekt een nieuwe lente aan

Ja er is winst, volgens de huidige prognose een recordaantal zetels in de Eerste Kamer zelfs, maar er is ook teleurstelling. De verkiezingen waren volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver een duel tussen zijn partij en Forum voor Democratie. Die strijd heeft Forum gewonnen.

Partijleider Jesse Klaver heeft zijn zin over de grote winnaar van de verkiezingen – Forum voor Democratie – nog niet afgemaakt of de GroenLinksers willen al een boegeroep aanheffen. ,,Nee, nee, nee”, zegt partijleider Jesse Klaver gedecideerd, die rond 23:45 uur het podium beklimt. ,,Geen sprake van. Geen geboe. In een gezonde democratie past het om iedere winnaar te feliciteren.’’

Ook GroenLinks wint fors, volgens de huidige uitslagen boekt de partij in de Eerste Kamer een record: van vier naar negen zetels. ,,Er breekt een nieuwe lente aan”, jubelt Klaver. ,,Wij wilden de sleutel in handen krijgen en het heeft er alle schijn van dat dat gebeurt. Wij gaan Mark Rutte aan zijn beloftes houden.’’ Klaver doelt op de CO2-belasting voor vervuilende bedrijven die hij vorige week aankondigde.

Ook volgens Eerste Kamer-lijsttrekker Paul Rosenmöller – die Forum eerder op de avond al feliciteerde, ondanks ‘zorgen’ over diens winst – kan Rutte III niet om GroenLinks heen. ,,De coalitie is zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt. Het kabinet heeft ons nodig als ze de klimaatmaatregelen waar willen maken.’’

Maar GroenLinks is niet de enige optie. Als de coalitie steun van links wil, kan het óók naar de PvdA – 7 zetels – kijken. In ieder geval CDA-leider Sybrand Buma zal liever zaken doen met de partij van Lodewijk Asscher dan met Klaver.

Quote

Nee, nee, nee, geen sprake van. Geen geboe. In een gezonde democratie past het om iedere winnaar te felicite­ren

Jesse Klaver

Maar de coalitie kan óók naar rechts kijken, naar Forum voor Democratie. De partij is de grote winnaar van de avond. De Groenlinksers die zijn samengekomen in de Utrechtse uitspanning Winkel van Sinkel zijn er een beetje van slag van. Zeker, er is blijdschap. De partij wint fors bij verkiezingen, voor de derde keer op rij. Maar ze hebben ook de exitpolls van Forum gezien. De tegenpool van GroenLinks glorieert.

Flabbergasted

Kamerlid Nevin Özütok is ‘een beetje flabbergasted’. ,,Maar dit is democratie, er was een duidelijke keuze en de kiezer heeft gesproken.’’ Ook de nummer 2 van GroenLinks, Kamerlid Kathalijne Buitenweg, verwisselde eerder op de avond een tevreden glimlach voor een grimas toen ze de exitpoll van de provincie Noord-Brabant zag.

,,Ik ben natuurlijk heel erg tevreden over de winst die we lijken te behalen’’, zei Buitenweg. ,,Maar iedereen heeft het ook over Forum. Inhoudelijk is er een wereld van verschil. Wij hebben een campagne van hoop gevoerd. Wij willen mensen samenbrengen, zij willen mensen uit elkaar halen. Wij willen het klimaat aanpakken, zij willen het klimaat ontkennen.’’

Niet waargemaakt

Partijleider Klaver zei vorige week dat het een tweestrijd zou worden tussen zijn partij en de partij van Thierry Baudet. Als de peilingen kloppen, heeft Baudet meer aantrekkingskracht gehad op de kiezers dan Klaver. De records die Klaver op het partijcongres vorige maand beloofde te verbeteren, worden waargemaakt.

De negen zetels van GroenLinks in de senaat zijn een verbetering van het record uit 1999, toen onder leiding van toenmalig partijleider Rosenmöller acht zetels werden behaald. Als Eerste Kamer-lijsttrekker verbetert Rosenmöller zijn eigen record.

Aanslag

Meerdere GroenLinks-kopstukken memoreerden de aanslag van maandag in Utrecht. Buitenweg stelt dat die ‘wel een effect heeft gehad’ op de verkiezingsuitslag. Volgens Kamerlid Lisa Westerveld hebben Forum voor Democratie en de PVV daarvan ‘op een vervelende manier proberen te profiteren’. Vanwege die aanslag begon de uitslagenavond van GroenLinks, die in de getroffen stad samenkwam, met een minuut stilte.

Eerder op de avond had campagneleider Wijnand Duyvendak al gezegd dat hij vanwege de gebeurtenissen van maandag geen voorspelling durfde te doen voor de kansen voor zijn partij. ,,Veel hangt af van de opkomst.’’ Die lijkt hoger te zijn dan vier jaar geleden. 

Volg alle ontwikkelingen rond de Provinciale Statenverkiezingen hier live.

Volledig scherm
Kamerlid Kathalijne Buitenweg (M) van GroenLinks kijkt in Utrecht naar de exitpolls tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW © ANP