Volledig scherm
Een snelbuzz van Qbuzz op het station van Dordrecht. © Milan Rinck

Qbuzz wint award voor design bussen

Vervoersbedrijf Qbuzz heeft een internationale prijs gewonnen voor het uiterlijk van haar bussen. Een jury van internationale experts kende bij de Red Dot Design Awards de onderscheiding in de categorie communicatiestijl toe aan de vervoerder en ontwerpbureau Luidspreker.

Qbuzz nam in december het openbaar vervoer in de Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem over van Arriva. Daarbij veranderde ook het uiterlijk van de bussen rigoureus én voerde de nieuwe vervoerder aparte namen in voor de verschillende lijnen.

De stadsbussen werden groen van kleur en kregen de namen stadsBuzz en streekBuzz. De snelBuzz, die bijvoorbeeld van Dordrecht via Kinderdijk naar Rotterdam rijdt, kreeg een blauwe kleur. De bussen voor de zeer lokale lijnen werden geel gekleurd en kregen de naam buurtBuzz.

Originaliteit

Het kleurensysteem werd ingestuurd voor de Red Dot Design Awards, waar ook bekende merken als Samsung en Mercedes-Benz eerder tot de winnaars behoorden. Een jury van 24 internationale experts bogen zich volgens Qbuzz over 8695 inzendingen, waarbij in de categorie communication design het ontwerp van de vervoerder en Luidspreker werd onderscheiden.

,,Er is bij één van de grootste designcompetities beoordeeld op originaliteit, creativiteit en impact’’, vertelt een woordvoerder van Qbuzz. ,,We zijn bijzonder trots op dit resultaat en onze mooie bussen. Het is een simpel, helder en makkelijk te onthouden systeem waardoor je als reiziger als het ware met verschillende kleuren kunt reizen.’’

De prijs is een opsteker voor Qbuzz dat sinds de start in deze regio flink onder vuur ligt vanwege problemen met het vervoer.

Volledig scherm
Van links naar rechts: de buurtBuzz (geel), de streekBuzz en stadsBuzz (groen) en de snelBuzz (blauw). © Qbuzz

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht