Volledig scherm
Bussen van Qbuzz bij het busstation in Dordrecht © Rinie Boon

Zuid-Holland onderzoekt gang van zaken rond aanbesteding Qbuzz

Provinciale staten van Zuid-Holland laten onderzoeken hoe de aanbesteding van het openbaar vervoer in Gorinchem, Molenlanden en Drechtsteden zo ontzettend mis kon lopen. 

Op initiatief van GroenLinks en SP vragen ze een feitenrelaas van gedeputeerde staten, waarna ze met alle betrokkenen willen spreken. Volgens hen is het nog altijd een puinhoop; zo zou het ziekteverzuim onder chauffeurs liefst 18 procent zijn, aldus GroenLinks-woordvoerder Berend Potjer: ,,Ik heb zelfs gehoord dat sommige bussen niet waterdicht zijn.’’ 

Om niet nog meer reizigers te verliezen is het zaak de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Daarom wordt het onderzoek nu al ingesteld, terwijl de provinciale politiek vanwege formatiebesprekingen stil ligt. 

De vraag is echter wat de mogelijkheden zijn: ,,Als Qbuzz omvalt, heb je helemaal geen bus meer.’’ Hij vraagt zich ook af of het bedrijf financieel niet in de problemen komt: ,,Ze hebben al veel inkomsten gemist doordat  het in- en uitchecken vaak niet werkte. Daardoor zijn veel reizigers ook niet geregistreerd, terwijl de provincie Qbuzz juist betaalt op basis van het aantal reizigers.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken, schrijf je hier in.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht