2020 Netflix Documentaire Pandemic: How to Prevent an Outbreak
Volledig scherm
PREMIUM
2020 Netflix Documentaire Pandemic: How to Prevent an Outbreak © Netflix

Virusfilm: wie wil er leven in een wereld zonder mensen?

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de belangstelling voor speelfilms uit Hollywood over epidemieën groot. Het aanbod van fictieve producties over het ontstaan, de bestrijding en de gevolgen van de meest dodelijke virussen is enorm.

Hoe invloedrijk speelfilms over een virusuitbraak kunnen zijn op de specialisten die een vaccin moeten ontwikkelen, blijkt uit de documentaireserie Pandemic: How to Prevent an Outbreak, sinds kort te zien bij Netflix.

Een van de bevlogen artsen, dr. Syra Madad uit New York die zich specialiseert in het onder controle houden van epidemieën, verklaart in de serie dat zij voor haar beroep heeft gekozen na het zien van de speelfilm Outbreak uit 1995 met Dustin Hoffman in de hoofdrol. De heldhaftige wijze waarop in die film een ebola-achtig virus te lijf werd gegaan sprak tot de verbeelding van de tiener, die toen haar roeping had gevonden.

Helaas gebruikt Hollywood een virusuitbraak meestal als een goedkoop excuus om de mensheid met een lading zombies op te zadelen die de gezonde medemens te lijf gaan. Vooral horrorregisseurs maken vaak en graag gebruik van deze insteek.

  1. Heftige uitzending Danny op Straat over politie bij gezinsdrama Etten-Leur

    Heftige uitzending Danny op Straat over politie bij gezinsdra­ma Et­ten-Leur

    De NTR heeft vanavond heftige beelden laten zien van het politiewerk rondom de gezinsmoord in Etten-Leur, afgelopen zaterdag. Daarbij kwamen twee kinderen, hun moeder en oma om het leven. In het programma Danny op Straat op NPO2 is te zien hoe agenten voor het eerst het huis binnengaan en hoe zij bleek weer naar buiten komen. ,,Het gaat om een gezin met hele jonge kinderen, dat doet iets met je”, zegt een agent.