Volledig scherm
© Thinkstock

Hoe goed ken jij de Nederlandse moedertaal? Test je kennis

Dag van de moedertaalHet is vandaag de Internationale Dag van de Moedertaal. Alle moedertalen in deze wereld moeten gekoesterd worden, zo vindt Unesco. In Nederland en vijf andere landen is het Nederlands de moedertaal. Maar ken jij ook de moeilijke woordjes en hun betekenis? Test je kennis met deze mini-quiz.

Nederlands als moedertaal

Het ontstaan van de dag van de moedertaal stamt uit 1999. Unesco koos voor 21 februari, omdat op die datum in 1952 een aantal Oost-Pakistanen (inwoners van wat nu Bangladesh is) het leven liet bij een demonstratie voor erkenning van hun moedertaal.

Ruim 23 miljoen mensen zijn opgegroeid met de West-Germaanse taal 'Nederlands'. Niet alleen Nederlanders, maar ook Vlamingen, Surinamers, Arubanen en Antillianen. Het Nederlands is de officiële taal in zes landen: België, Nederland, Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. 

Hiermee komt de Nederlandse taal op de achtste plaats in de rangorde van de talen van de Europese Unie, na het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Pools en Roemeens. Het Nederlands kent bijvoorbeeld meer moedertaalsprekers dan het Grieks of dan alle Scandinavische talen samen.

Op wereldschaal stelt het Nederlands niet veel voor. We komen ver achter het Mandarijn (1 miljard moedertaalsprekers), het Engels (350 miljoen), het Spaans (250 miljoen), het Hindi (200 miljoen) en het Arabisch (150 miljoen). 

Zeven interessante weetjes over woordjes

1. In het Nederlands rijmt geen enkel ‘normaal’ woord op het woord twaalf.

2. Het langste woord dat je kunt typen met enkel je rechterhand is minimumloon.  

3. Kinderen van vijf jaar kennen ongeveer 3.000 woorden.

4. Een palindroom is een woord dat je ook van achteren naar voren kunt lezen, zoals lepel, parterretrap, redder en meetsysteem.

5. Een isogram is een woord waarin elke letter maar één keer voorkomt. Bijvoorbeeld: Valthermond, Zwitserland en kerstdag.

6. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal is het grootste woordenboek in de wereld. Het bestaat uit meer dan 40 delen en 50.000 bladzijden.  

7. Het woord vierentwintigletterwoord heeft zelf 24 letters.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement