Volledig scherm
Een beeld van Vladimir Lenin, overblijfsel van een vervlogen tijd. © AFP

Hoe rood ben jij? Honderd jaar na de Russische Oktoberrevolutie

QUIZHet communistisch gedachtegoed is al jaren op zijn retour. Honderd jaar nadat de bolsjewieken onder leiding van Vladimir Lenin de macht grepen in moedertje Rusland, heeft het communisme van Karl Marx zelfs in Moskou plaatsgemaakt voor ongebreideld kapitalisme. De vraag is: Wat weet jij van het ‘rode gevaar’?

Toen de revolutionaire Lenin in oktober 1917, nu honderd jaar geleden, een greep naar de macht deed, lagen de zaken duidelijk anders. Steden werden bezet en overheidsgebouwen ingenomen. De Oktoberrevolutie haalde de geschiedenisboekjes, maar leidde het jaar erna tot de Russische Burgeroorlog. Witte legers, bestaande uit voormalig officieren en politici, bestreden drie jaar lang het Rode Leger. Lenin trad hard op en als hoofd van de Sovjet-dictatuur moesten zijn tegenstanders letterlijk het veld ruimen.

Honger en miljoenen doden

Volledig scherm
Aanhangers van de Communistische Partij brengen met vlaggen een eerbetoon aan Lenin, ter herdenking van de honderdste verjaardag van de revolutie. © REUTERS

Na het einde van de burgeroorlog in 1921 bleef het nog jaren onrustig in Rusland. Lenin ontketende een helse strijd tegen tegenstanders van het communisme. Wie werd beschuldigd van samenzwering tegen de partij werd gedood of naar de goelags, strafkampen in Siberië, gestuurd.

Ook de vroegere elite moest het ontgelden, met als triest hoogtepunt de executie van voormalig tsaar Nicolaas de Tweede, zijn vrouw en hun kinderen. Lenins Rode Terreur en grote hongersnoden kostten miljoenen Sovjet-burgers het leven.

Beeldjes op rommelmarkt

Lenin zelf overleefde ooit een aanslag, maar sleet zijn dagen na een beroerte in afzondering. Hij legde in 1924 zijn hoofd neer. Ondanks de daden van zijn roemruchte opvolger Stalin, en de naoorlogse jaren van Koude Oorlog, zijn Lenins naam en die van grondlegger van het communisme Marx voor velen niet meer dan in China gegoten bronzen beeldjes op de rommelmarkt.

Lenins gebalsemde lichaam ziet het vanuit zijn mausoleum op het Rode Plein met dichtgeplakte ogen aan. Verworden tot een toeristische trekpleister draagt hij zelf bij aan het bijna twee ton kostende onderhoud van zijn koude overblijfselen.

De moeilijkste Rusland Quiz ooit. Wat weet jij van het 'rode gevaar'?