Op de website van Veilig Verkeer Nederland vallen alle verkeersboden op te zoeken.
Volledig scherm
Op de website van Veilig Verkeer Nederland vallen alle verkeersboden op te zoeken. © VVN

Ken jij de verkeersregels? VVN komt met uitlegsite

doe de quiz!De kennis van verkeersregels is bij veel Nederlanders zo ver weggezakt dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) vandaag met een uitlegwebsite komt die daar verandering in moet brengen.

Uit de vele verkeersvragen die VVN dagelijks krijgt en de opfriscursussen die het door het hele land organiseert, blijkt volgens de organisatie een schromelijk tekort aan verkeerskennis.

Scroll naar onder om je eigen verkeerskennis te testen in onze quiz of klik hier op deze link.

Die conclusie valt ook te trekken uit de online VVN-verkeersquiz die afgelopen drie jaar al 700.000 keer is ingevuld. Ruim de helft van het aantal verkeersdeelnemers (52 procent) kent bijvoorbeeld de maximumsnelheid op een woonerf niet. Een kwart van de weggebruikers weet niet hoe hard je mag rijden op een rijbaan met een groene streep. Ook de kennis over voorrang, fietsers van rechts en richting aangeven, laat te wensen over.

De nieuwe website moet verbetering brengen, zegt interim-directeur Alphons Knuppel. Met name voor de miljoenen Nederlanders die hun verkeerskennis sinds het behalen van hun rijbewijs nooit meer hoefden bij te spijkeren. ,,Deelnemers verbazen zich soms over de veranderingen in de regelgeving of over splinternieuwe regels waar ze het bestaan niet van kenden. Deze site is dus voor alle generaties een aanrader.”

Op de site staan onder andere alle 372 verkeersborden vermeld, die verkeersdeelnemers kunnen aantreffen op de Nederlandse wegen. Eenmaal aangeklikt volgt wat het bord betekent.

Op de nieuwe website kunnen weggebruikers vragen stellen over tal van verkeerszaken
Volledig scherm
Op de nieuwe website kunnen weggebruikers vragen stellen over tal van verkeerszaken © VVN

Begrijpelijk Nederlands

Bezoekers kunnen verder verkeersvragen stellen en krijgen dan meteen antwoord. De site biedt daarnaast een overzicht van de wijzigingen van de regels door de jaren heen. Ook valt te zoeken op thema's zoals ‘Onder invloed’, ‘Fiets’ en ‘Mobiliteit’. 

Al met al wordt het complete Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) op een laagdrempelige manier uitgelegd: met foto, tips en in begrijpelijk Nederlands.

Een verplichte herhaling van het theorie-examen om de zoveel tijd, vindt Veilig Verkeer Nederland ondanks het forse kennisgebrek voorlopig nog niet nodig. ,,We doen dit op basis van vrijwilligheid.”