Volledig scherm
© Shutterstock

Test je Franse woordenkennis op Internationale Dag van de Francofonie

Vandaag is het de Internationale Dag van de Francofonie, ofwel een ode aan de Franse taal. In Nederland hebben we veel woorden 'geleend' van onze zuiderburen, zoals fondue, toilet en bonnefooi. Hoe goed is jouw kennis over Franse leenwoorden? Test het hier. 

Deze dag werd in 1998 opgericht door de 49 leden van La Francophonie, de organisatie die de landen waarin Frans gesproken wordt verenigt. Ieder jaar op 20 maart wordt de gezamenlijke connectie (het Frans) gevierd. In 2000 luidde Canada als één van die landen zelfs het Jaar Van De Francofonie in. 

Lees verder onder de video. 

In 31 landen is Frans de hoofdtaal, niet alleen in Europese landen maar ook in Afrika en Canada. In totaal spreken ongeveer 110 miljoen mensen Frans. Hiermee komt de taal op de 15de plaats in de wereld. 

Hoe is het gesteld met jouw Frans? Test het hieronder

  1. Bosbranden leggen enorme stukken van poolcirkel in as

    Bosbranden leggen enorme stukken van poolcirkel in as

    De bosbranden die in Noord-Scandinavië enorme stukken van de Poolcirkel in de as leggen, zijn vanuit de ruimte te zien. De branden begonnen in juni als gevolg van de hoge temperaturen (32 graden Celsius) en aanhoudende droogte, de ergste in de geschiedenis. Vooral het noorden van Zweden wordt er ernstig door getroffen. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gevallen omdat bedreigde bewoners op tijd werden geëvacueerd. De schade aan flora en fauna is echter enorm.