Aangeboden door DAS
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© DAS - Recht uit de praktijk

Gepikte grond leidt koper om de tuin

DASErik kon zijn ogen niet geloven. Hij was nog maar net in zijn nieuwe woning getrokken toen hij een brief van de gemeente ontving. Een gedeelte van zijn oprit en voortuin waren eigendom van de gemeente. Hij mocht dat eventueel terugkopen. Wilde hij dat niet? Dan moest hij de grond teruggeven.

Mijn collega die de zaak behandelde, vertelde dat Erik behoorlijk aangeslagen was. Zijn buurvrouw had hem verteld dat de verkoper de strook grond een paar jaar eerder bij zijn tuin en oprit getrokken had. Erik confronteerde de verkoper hiermee. Hij vroeg hem de prijs voor die strook grond alsnog te vergoeden. Maar de verkoper gaf niet thuis.

Kenbaar gebrek
De zaak kwam voor bij de rechter en die oordeelde in het voordeel van de verkoper. De rechter zag namelijk niet in dat de verkoper Erik had moeten informeren over de strook grond. Er was sprake van een 'kenbaar gebrek'. Erik had zonder veel moeite navraag kunnen doen bij de verkoper of makelaar over de afwijkende kadastrale grens en de feitelijke situatie. De verkoper had zijn mededelingsplicht niet geschonden, vond de rechter.

Kadaster checken
Erik had zijn rechten verspeeld. Hij zal de kosten zelf moeten betalen als hij alsnog eigenaar wil worden van de grond. Had hij dit willen voorkomen, dan had hij vooraf aan de verkoper moeten vragen of alle grond kadastraal eigendom was. Of hij had zelf onderzoek moeten doen bij het kadaster om de verkoper aan te kunnen spreken op gebreken. Helaas, kwam dit advies voor Erik te laat.

Benieuwd naar jouw aandachtspunten als je een huis koopt of huurt? Download onze gratis informatiegids

Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.

Heb jij een vraag over het kopen of verkopen van een huis?